Nije prošao prijedlog Jerka Ivankovića da se svakom glasaču plati po 100 KM za izlazak na izbore

2 405

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji je predložio zastupnik Jerko Ivanković Lijanović. Predloženi zakon predviđao je obavezno glasanje, kao i to da svaki državljanin BiH koji ima biračko pravo i koji izvrši svoju obavezu glasanja na općim izborima 2010. i na svim sljedećim izborima u BiH ima pravo na naknadu troškova u visini od 100 KM.

Zastupnik Jerko Ivanković Lijanović je kazao da je odredba o obaveznom glasanju bitna s obzirom na to da imamo jako mladu demokratiju, a što se tiče finansijskih sredstava, ako bi se za 4% smanjio vanjskotrgovniski deficit, mogao bi se građanima platiti izlazak na izbore. Obećao je kolegama da će ovaj zakon predlagati sve dok on ne bude usvojen.

Zastupnik SDA BiH Šefik Džaferović kazao je tokom rasprave da je ovo “bajata i podgrijana stvar koja se plasira bh. parlamentu BiH. Zamolio bih kolegu Ivankovića da nas ne zamara ovakvim stvarima. Da li vi nas ovdje zafrkavate ili ozbiljno mislite, jer 300 miliona KM izdvojiti za izbore… Ova zemlja ima mnogo prečih problema koje treba rješavati, kazao je Džaferović.

Nermina Zaimović-Uzunović iz SDP-a zapitala se da li igdje u svijetu postoji praksa da se građanima plaća izlazak na izbore. Ja za to nisam čula, dodala je ona.

Nezavisni zastupnik Momčilo Novaković kazao je da se ovdje radi o legalizaciji onog što se radi, legalizaciji onog što rade velike političke partije, dodajući da nije realna primjena ovog zakona i da ga nije moguće primijeniti. Činjenica je da se u izbornim kampanjama dešavaju mnogo gore stvari nego ovo što je predložio kolega Lijanović, naglasio je Novaković.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
nebitno

Dobra ideja. Ko nece da uzme pare i nemora a ko nema dobro bi mu doslo malo parica iz drzavnog budzeta…ionako oni te pare potrose na glasanje i potpalcivanje glasaca…ovako nek ljudi glasaju za koga hoce

ziće

ŠTETA meni se ovaj prijedlog baš dopao. Bolje i to nego da troše na džambo plakate i isturaju one svoje ružne i kriminalne face.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x