Sigurnost građana ugrožena zbog nedefinisanih odluka OV Lukavac

14 594

Građani općine Lukavac, a posebno stanovnici MZ Lukavac Grad, već duži niz godina, tačnije od 2002. godine svjedoče zatvaranju najprometnije ulice u gradu (Branilaca Bosne) u ljetnom periodu. Navodno, zatvaranjem ove ulice građanima se pokušava nadomjestiti nedostatak prostora za slobodnu šetnju i ostale aktivnosti.

Naš portal od početka svoga rada, odnosno punih godinu dana, upozorava na sigurnosne propuste jer prostor predviđen za šetnju i razonodu, osim saobraćajnim znakovima izričite zabrane, nije obilježen niti zaštićen fizičkim preprekama što je svakako veliki propust organa zaduženih za sigurnost građana.

Izmjenom Odluke Općinskog Vijeća Lukavac o bezbjednosti i organizaciji saobraćaja na putevima općine Lukavac (Službeni glasnik 3/06, Član 13, stav 4), zabranjuje se saobraćaj motornih vozila u Ulici Branilaca Bosne pa do ukrštanja sa ulicom Redžepa ef. Muminhodžića, odnosno na Trgu grada Bremena, u periodu od 15.06. do 01.09. i u vremenu od 18 do 22 sata.

U spomenutoj Odluci nema niti jednog slova o razlozima zatvaranja spomenute ulice, a već osam godina niko iz OV Lukvac nije našao za shodno da preispita ovu Odluku i istu izmjeni ili dopuni.

Međutim, ono što još više zabrinjava jeste da u spomenutoj Odluci nema niti jedne stavke o zaprijećenim kaznama za vozače koji, slučajno ili namjerno, upravljajući motornim vozilom za vrijeme trajanja zabrane, prođu ulicom Branilaca Bosne.

“U Odluci OV Lukavac o bezbjednosti i organizaciji saobraćaja na području općine Lukavac objavljenoj u Službenom glasniku Općine Lukavac (05/02, Član 13, stav 4),  kao ni u izmjeni Odluke iz 2006. godine (03/06, Član 13, stav 4), nema zaprijećene kazne za vozače. Sud na osnovu Odluke OV Lukavac izriče ili ne izriče kazne. Moguće je pokrenuti prekršajni postupak, ali Sud ni u ovom slučaju ne bi imao osnova za izricanje kazne vozačima jer u Odluci ne postoji stav o kaznama”, rečeno nam je u Općinskom vijeću Lukavac.

Na pitanje da li su u Odluci o bezbjednosti i organizaciji saobraćaja na području općine Lukavac tačno precizirani razlozi zatvaranja ulice Branilaca Bosne u ljetnom periodu dobili smo negativan odgovor.

Iz svega se nameće zaključak da lukavački “korzo” ne može i ne smije biti zatvoren fizičkim preprekama zbog neodređenosti i nedefinisanosti Odluke OV Lukavac, jer stvarni razlog za zatvaranje ulice Branilaca Bosne u Lukavcu pravno ne postoji.

Sve dok Općinsko vijeće Lukavac jasno ne definiše stavove iz Odluke o bezbjednosti i organizaciji saobraćaja na području općine Lukavac, građani će, na vlastitu odgovornost, šetati “zatvorenom ulicom”.

S druge strane, postavlja se pitanje po kom osnovu onda pripadnici PU Lukavac naplaćuju kazne vozačima koji svjesno ili nesvjesno prođu kroz zabranu?

U PU Lukavac se pozivaju na Zakon o bezbjednosti saobraćaja, međutim, s obzirom na to da PU Lukavac u ovom slučaju radi po nalogu Općinskog vijeća Lukavac, u čijoj Odluci nema zaprijećene kazne za vozače, jasno je da pripadnici PU Lukavac koriste “rupe u zakonu” te, umjesto da na vrijeme upozore vozače i pruže maksimalnu sigurnost građanima, oni dopuštaju da vozači, koji upravljaju motornim vozilima, dođu skoro do polovine ulice u kojoj je zabranjen saobraćaj a nakon toga istima obavezno napišu prekršajni nalog. Nakon što vozači potpišu prekršajni nalog, isti mogu slobodno nastaviti vožnju kroz “zatvorenu ulicu” što u velikoj mjeri ugrožava sigurnost građana.

Na kraju, moramo se još jednom zapitati – da li je potrebno da se desi neka nesreća pa Općinsko vijeće i PU Lukavac konačno donesu pravu odluku vezanu za lukavački “korzo” a koja će prije svega ići u korist građana Lukavca  i njihove sigurnosti?!

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
14 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
PaRaZiT

Postoji razlog a to je da policija koja tu bude da sve koje zaustavi od njih pare uzimaju sebi u dzep 😉

guliver

sto ce pisati u toj odluci kazna, kad je po ZOBSU za nepostivanje saobracajnog znaka – 40KM. Ne treba drugi osnov da se naplati kazna, sve pise u ZOBSu fino.

....

Pa policija stoji čeka kad neko naleti da mu ne pišu kaznu od 40KM, daj njima 20, oni su zadovoljni i odoše pit xD

čistizrak

E kad bi se postavile fizičke prepreke onda nema naplata kazni jer niko neće proći pored takvih prepreka, a šta bi onda policija, nema para ni za pive ni za p….

Israel

Pa i glupost je da jedino Lukavac ima “sezonsko” šetalište i da niko se ne buni dok neki pijani vozač ne potamani nečiju djecu. Potrebno je naći trajno rješenje kao što imaju i ostale opštine na TK.

Čisto sumnjam da će to šugavo vijeće nešto riješiti..

pulje

Ja bih rado postavljao ove prepreke svakako sam nezaposlen,rado bih radio smjenu od 18-22h :))

pahuljica

Ja mislim da bi bilo bolje da se ova ulica nikako ne zatvara, jer ovako ” zatvorena” predstavlja samo jos vecu opasnost. Ljudi se opuse, kao na korzu su, kad ono bum! Vozila prolaze, a ko sto neki kaze, nakon sto plate kaznu, mogu proci kroz ulicu, policija im dopusti. Jako zanimljivo!
Osim toga trebalo bi zabraniti i da se djeca starija od 5 godina voze na bciklima ovom ulicom, jer sam licno bila svjedok kada je jedan djecak biciklom udario djevojcicu od nekih mozda 6 godina. Mala je pala na asfalt i udarila glavom. Tinejdzeri se voze na rolama i to finom brzinom. I to predstavlja opasnost po sve koji setaju. Izgleda da odgovorni cekaju da se desi nesto krupnije ili da ih neko tuzi, pa da onda pocnu vrsiti svoju duznost.

Cupson

Ona dva drota stoje u hladu kod parfimerije , isto kao da ribu pecaju..kada vide auto onaj izleti isto kao da mu se na stap zakacila riba od najmanje od 10 kg..Mene zaustavio drugi dan zabrane i umjesto da me upozori ,prvo me pita -gdje radis? … Ja mu dam cenera,on se iskesio ko cigance na bijeli hljeb..
A sto ona dvojica narkomana pokradose boga oca po Lukavcu u zadnjih 2 mjeseca 3 puta su mi podrum obijali ,kometar policije je “znamo ko je ,nemozemo im nista ” ………ccccccccccc….

ziće

Zašto ne naprave korzo gdje je nekad bilo i niko nebi bio ugrožen.

crni

cupsone neslažem se sa tobom,zašto si im dao cenera zašto nisi platio kaznu od 40 km pa onda komentarisao, a nezaboravi da je krivično djelo primanje mita,znači mogao si ih prijaviti,a takođe je i krivično djelo davanje mita.

jedna

najpametnije bi im bilo da ukinu tzv “korzo” i da i ova tri mjeseca živimo kao i ostalih 9! Ne zna se šta je gore- razmišljanje hoće li se neko zaletiti s autom pa pogaziti sve redom ili će ona djeca na rolama i biciklima ubiti nekoga! Imam dijete od 2 godine i upravo zbog toga sam počela izbjegavati “korzo”! Još plus pravimo maloj djeci konfuziju u glavi,šta dijete zna kad je 01. septembar i da tad prestaje zabrana pa kad se samo jednom zaleti nekom pod točkove bit će veselo!!

khkhkhk

pa naravno da im je glavni cilj da naplate kazne to se zna 🙂 a zar nebi bilo lijepo da tu ulicu zatvore za saobracaj skroz i u zimskom periodu okolne radnje mogu dobavku i sve sto treba radit iza ovi u seljanci sa parkinga iza zgrade a vamo cevapare i ovi iza imaju puteve ima sve a na pocetku ulice stavi saksije sa cvijecem i eto ti samo eto izgleda stvarni cilj nije korzo nego pare….

mehmedic

Ako je zabrana u ulici i šetalište mislim da je vise ugrozavaju tinejdžeri koji jure ulicom sa biciklima tako da niko nije rahat da pusti svoje manje dijete da hoda ulicom ili trotoarom jer jure ludo nezna se sa koje strane koji zaludjen balavac juri na biciklu ili rolama a uz to nista ni negeleda ni nečuje jer je i nabio slušalice na uši.A to vam je veči rizik a koje auto ako slučajno i udje primijeti da je gužva i uspori ja sam tui svako veče i nikad se dosad nije dogodilo da koga auto povrijedi za vrijeme zabrane ali zato redovno nekog obori ili zakaci biciklo…pa treebalo bi se malo tim pozabavit.

Cupson

Ehh eto Crni ti plati 40 km ..pa ih prijavi ,ne seri zivotati….

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x