Naplaćeni nerad: Amir Fazlić za 21 radni dan zaradio 60.000 KM

4 1.255

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona u protekloj godini održali su 11 redovnih i šest vanrednih sjednica, a prema vremenu provedenom u skupštinskim klupama to ukupno čini svega 21 radni dan. Tome treba pridodati sjednice skupštinskih komisija koje traju po nekoliko sati te koji dan pripreme za sjednicu Skupštine.

NAPLAĆENI NERAD

Prema analizi rada koju su uradili centri civilnih inicijativa većina zastupnika u Skupštini TK  je veoma malo vremena uložila za samu pripremu. No, svi su oni redovno naplaćivali dolazak na sjednicu, komisiju i za to iz proračuna uzeli “podeblje” svote novca.

Najviša primanja u protekloj godini ostvario je predsjedavajući Skupštine Amir Fazlić (SDA) čija primanja, kada se saberu svi dodaci za prva četiri mjeseca 2009., iznose 5.530 KM. Nakon umanjenja od 10 posto ona u iduća četiri mjeseca iznose 5.000 KM, da bi ponovnim umanjenjem u zadnja četiri mjeseca 2009. iznosila oko 4.300 KM. Pored ovoga, predsjedavajući ima pravo na korištenje službenog automobila kao i mobitela, dnevnice za službena putovanja i kad se sve sabere, Fazlić je u 2009. ostvario prihode i do 60.000 KM.

U analizi CCI-a navodi se kako je 17 zastupnika u radnom odnosu, tj. njihov status je profesionalni, dok su ostalih 16 “honorarci” jer su zaposleni u nekoj od javnih institucija ili su privatni poduzetnici. Njihova primanja su niža u odnosu na predsjedavajućeg i njegovog zamjenika i kreću se od 1.500 do 3.300 KM, što na godišnjoj razini to iznosi između 20.000 i 40.000 KM.

LOŠ RAD SKUPŠTINE

Mensur Bulić iz CCI-a navodi kako je Skupština TK radila diskontinuiranom dinamikom koju je karakteriziralo često prekidanje sjednica radi održavanja proširenih sastanaka Kolegija i Vlade na kojima se pregovaralo sa sindikalnim predstavnicima, predstavnicima studenata u vezi rješavanja problema u privredi, šumarstvu i obrazovanju. Iako je u protekloj godini Skupština ostvarila 75 posto planiranih aktivnosti, Bulić ipak ističe da se rad Skupštine može ocijeniti kao nezadovoljavajući.

“Ta ocjena je iz razloga što je Skupština cijelo vrijeme radila u prekidu pa je bilo i vrlo teško provoditi odluke koje je ona donosila. Također, veliki problem predstavlja i to što se pojedini zastupnici vrlo neodgovorno ponašaju prema funkciji koju imaju jer ne dolaze na sjednice, izlaze ranije sa sjednica, a ima i onih koji se ni nakon tri godine mandata još uvijek nisu javili za diskusiju, niti su izlazili za skupštinsku govornicu”, kaže Bulić i dodaje da je više od dvije trećine zastupnika bar jednom u 2009. neopravdano izostalo, zakasnilo ili ranije izašlo sa sjednice.

NAKNADE ZA ŠUTNJU

Zastupnici koji se još uvijek nisu pojavili za govornicom su Šefik Begić (SDA), Hasan Delić (SBiH) i Kazafer Bečić (SDA) iako su redovno ostvarivali svoje naknade. Zastupnici koji su imali najviše aktivnosti na sjednicama su Azra Avdić (BOSS) 133 i Refik Ahmedinović, nezavisni zastupnik, sa 102 aktivnosti.

ZA RAD SKUPŠTINE 3,500.000 KM

Treba istaknuti i to da je za rad Skupštine u proračunu 2009. izdvojeno 3,500.000 KM pa se prostom računicom može izračunati da jedna sjednica Skupštine košta 205.000 maraka. U ovu računicu ubrajaju se i sredstva koja se izdvajaju za rad stručnih službi Skupštine, pripremu materijala i ostali izdaci.
No, s druge strane učinak je vrlo mali pa je tako od planiranih 70 mjera u 2009. razmatrano njih 52, a ovaj obim rada Skupštine je najmanji u protekle tri godine. Kada je riječ o zakonima od planiranih 13 razmatrano je njih 8, a usvojeno svega 3 zakona. Kvartal u kojem se najmanje radilo je onaj u ljetnom razdoblju kada su održane svega tri sjednice na kojima je razmatrano 2 zakona i 12 mjera.

(SodaLIVE.ba/Maja Nikolić)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
soda ba

BEZ KOMENTARA

Naplaćeni nerad: Amir Fazlić za 21 radni dan zaradio 60.000 KM

Wow

Skupstina bi trebala da bude vrlina demokratkog drustva…..
a kod nas skupstina = gomila poltrona i konformista

čistizrak

Imam dobar prijedlog.Donijeti novi pravilnik o naknadama poslanika i plaćati ih po učinku od procenta kao konobare u restoranu, koliko donešenih zakona i mjera toliko i KM-ova. Čuj platimo ih ko eksponate a ćute ko ribe!!!

-------

a ko ce da donese taj pravilnik? haha. isti ti sto gudaju lovu u dzep ni za sta.

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x