Naljepnica sa slovom “P” više nije obavezna u BiH

10 1.129

Naljepnica sa slovom “P” koja je bila obavezna na automobilima svih novopečenih vozača više nije obavezna, te policajci zbog neposjedovanja iste više ne mogu kazniti vozača. Isto tako vozač kojem je zbog nepoštivanja saobraćajnih pravila oduzeta vozačka dozvola, može bez problema nastaviti voziti, jer novim izmijenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja  na cestama u Bosni i Hercegovini nije predviđena kazna za vozača koji na takav način krši zakon.

Zanimljivo je spomenuti i kako je ovim izmjenama i dopunama spomenutog zakona određeno da na javnoj cesti biciklom smije upravljati osoba koja je navršila 12 godina, a mopedom na javnoj cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina i posjeduje ispravu o poznavanju propisa o sigurnosti u prometu.

Vozači bicikla, mopeda i sličnih vozila moraju nositi pravilno kacigu za vrijeme vožnje, a u razdoblju od prvog sumraka do potpunog svanuća kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti vozač bicikla mora pravilno nositi i svjetloodbojni prsluk. Ovaj prsluk je obavezan i za pješake koji se kreću putem na javnoj cesti izvan naselja.

Istim izmjenama i dopunama navedenog Zakona predviđene su i znatno oštrije kazne za vozače koji pređu ograničenja brzine. Ukoliko vozač vozi 10 do 20 kilometara na sat brže od dozvoljenog u naseljenom mjestu tada je predviđena kazna od 40 KM, u nenaseljenim mjestima ta kazna iznosi 30 KM.

Za prekoračenje brzine od 20 do 30 kilometara na sat kazna iznosi 50 KM, a u nenaseljenim mjestima 40 KM.

Ukoliko vozač prekorači dozvoljenu brzinu za 30 do 50 kilometara slijedi mu kazna od 100 do 300 KM, a ako se radi o nenaseljenom mjestu kazna iznosi 50 KM.

Najveće predviđene kazne su one za prekoračenje brzine za više od 50 kilometara na sat. Za takvu vrstu prekršaja u naseljenim mjestima vozač će dobiti kaznu od 400 do 1000 KM, a u nenaseljenom od 100 do 300 KM.

Povećane su kazne i za vozače u alkoholiziranom stanju, tako da oni vozači koji ubuduće budu imali više od 0,3 promila koncentracije alkohola u krvi mogu dobiti kaznu i do 250 KM, a preko 2 promila i do 1000 KM.

(SodaLIVE.ba/RTVTK)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
10 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
farmer

neka pravila i kazni,samo jos da postoje efikasniji instrumenti za njihovo sprovodjenje…

ali je ovo za prsluk najjace,moram sebi nabavit jedan za “setnju” magistralom 😀

Frrr

Super je ovo,samo sto nam treba policija koja ce se pridrzavati ovoga,(ovo je zakon za SVE gradjane,i za one pojedince sto divljaju po Lukavcu)

kvazi

a ništa o izmjenama člana za početnike o vožnji poslije 23, starosna granica.. 😮

DeMMa

ovo za moped mi se najvise svidja hehe

mustafa

pa dobro je to sve….al danas mene kazni policajac sto nisam imo P…sve do juce sam ga nosio i cuo sam da je ukinuto, i ja uzmem i poderem…i danas me odma kaznise… kako je to moguce?

jalan

hmmm
jesil reko da ti pishe kaznu… il si mu dao na kafu?

Merso

Zna li iko ima li sta u vezi voznje poslije 23h?Jel ukinut taj zakon ili je jos na snazi?PozZ

Adrian

poslije 23h mozes voziti a slovo “P” je idalje obavezno prve 2 godine ….. mene su zaustavili i tako mi je rekao policajac….

jasko

40 km nisam imao p…..jebem vam te zakone…..nema niko pojma…..

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x