NAJAVA: Prvi talgo vozovi ove godine na prugama u BiH

0 713

Pomoćnik direktora Željeznica Federacije BiH Smajo Salketić izjavio je da bi prva kompozicija “talgo vozova” trebala stići u BiH sredinom februara.

– Tehničke delegacije iduće sedmice idu po prvu garnituru u Španjolsku i očekujemo da će ta kompozicija ovdje stići oko 15. februara. Početkom marta, kada se završe carinske i ostale formalnosti, počet će tehnička ispitivanja “talgo garniture” na našim i prugama u regionu, kazao je Salketić Feni.

On je dodao da će “talgo” u međunarodni saobraćaj biti uveden u decembru, a ukoliko se prije obave tehnička ispitivanja, već bi krajem ljeta mogla biti uključena takva garnitura na nekoj od linija prema Beogradu, Zagrebu ili Pločama.

– Naša je želja da sa “talgo” vozovima idemo tkz. program 3B – Beograd, Budimpešta, Beč. Radimo na tome intenzivno i nadamo se da će se za par godina naši planovi ostvariti, dodao je Salketić.

Nabavkom “talgo vozova” uspostavit će se najsavremeniji putnički servis i obnoviti međunarodni željeznički putnički saobraćaj. Vozovi “talgo” spadaju u red najsavremenijih i mogu saobraćati na svim prugama, a karakteristični su po posebnoj nagibnoj tehnici koja je jednostavna za održavanje i omogućava visoki komfor i velike brzine.

Talgo garnitura podrazumjeva devet vagona sa oko 270 mjesta prvog i drugog razreda sa posebnim odjeljcima za invalide, restoranom itd. Željeznica Federacije BiH je kupila devet garnitura, a Željeznica RS četiri.

– Uvjereni smo da sa 13 garnitura možemo pokriti sve ove glavne pravce i za otprilike dvije godine, kada to sve bude u funkciji, uvjeren sam da će željeznica biti glavni prevoznik putnika u regionu i šire, kazao je Salketić.

(SodaLIVE.ba/FENA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x