Nagrađeni učenici osnovnih škola općine Lukavac

0 588

Udruženje za zaštitu flore i faune Lukavac (UF-FL) je u okviru projekta «Eko-obrazovanje» dana 27.04.2010. godine raspisalo Konkurs za odabir likovnih i literarnih radova učenika osnovnih škola općine Lukavac. Cilj Konkursa bio je animirati učenike na razmišljanje o zaštiti okoliša, kao i o pozitivnim i negativnim primjerima u njihovom okruženju, te na taj način podizati ekološku svijest kako učenika tako i njihovih roditelja.

Stručni žiri u sastavu: Ismet Hodžić (slikar – umjetnik) kao predsjednik žirija te Muberina Subašić (animator za kulturu) i Emir Avdić (predsjednik UF-FL) član žirija, je pregledao pristigle radove i izabrao najuspješnije.

Stoga, povodom obilježavanja 05. juna, Svjetskog dana zaštite okoliša, UF-FL je u subotu 05.06.2010. u Centru za kulturu Lukavac organizovao izložbu svih prijavljenih radova te svečanost dodjele nagrada najuspješnijim.

U kategoriji likovnih radova učenika IV-og i V-og razreda na temu «Volimo prirodu i brinemo se o njoj», nagrađeni su slijedeći učenici:

1. mjesto: Elma Kamberović, O.Š. Puračić, razred Vg

2. mjesto: Belma Sakić, O.Š. Puračić, razred IV1

3. mjesto: Dalila Bešić, O.Š. Puračić, razred IV1

U kategoriji lilterarnih radova učenika od VI-og do VII-og razreda na temu «Čist okoliš za ljepšu budućnost», nagrađeni su slijedeći učenici:

1. mjesto: Ismar Osmanović, O.Š. Prokosovići, razred VII b

2. mjesto: Belma Malagić, O.Š. Prokosovići, razred VIII b

3. mjesto: Amra Baćić, O.Š. Prokosovići, razred VIII

Uprkos jako primamljivim novčanim nagradama, uočena je jaka nezainteresiranost jednog dijela rukovodstva škola, nastavnika, a samim tim i učenika, kako za navedeni konkurs tako i za ekološku tematiku. Stoga je žiri odlučio da nagradi rad i trud nastavnika/ice (učitelja/ice) čiji su učenici poslali najviše radova, tako da je nagradu u kategoriji «Eko-učitelj» dobila Sanela Smajlović, učiteljica IVa razreda O.Š. Lukavac Mjesto.

Nagrađeni radovi će biti objavljeni u edukativnoj brošuri koju će UF-FL izraditi u preko 500 primjeraka, te istu dostaviti svim školama na području općine Lukavac kako bi se i dalje djelovalo na podizanje ekološke svijesti kod učenika te širenje ekološke kulture.

Udruženje za zaštitu flore i faune Lukavac se zahvaljuje učenicima, nastavnicima i školama koje su uzele učešće na Konkursu te izražava nadu da će i dalje sarađivati na polju zaštite okoliša.

Udruženje za zaštitu flore i faune

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x