Na troškove plaća državnih službenika i administracije izdvojeno više od 11 milijardi KM

0 566

Od ukupnog iznosa budžeta institucija u BiH koji je u protekle četiri godine iznosio 24 milijarde i 718 miliona KM za provođenje politike radi poboljšanja položaja mladih izdvojeno je tek 14 miliona KM, istaknuto je na konferenciji za novinare Agencije za lokalne razvojne inicijative (ALDI) koja je danas predstavila Izvještaj “Finansijsko lice politike u BiH”.

Ističući da je većina političkih stranaka, prije prošlih izbora 2006., potpisala i podržala Građansku platformu, predstavnica ALDI-a Meliha Gačanin kazala je da vlast nije ispoštovala nijedan zahtjev iz ovog dokumenta koji je potpisalo više od pola miliona građana BiH.

“Iz ovoga je jasno vidljivo da su mladi na dnu prioriteta. Ova činjenica je porazna, a postaje i gore kada se zna da je u istom mandatu na troškove plaća državnih službenika i administrativne troškove izdvojeno više od 11 milijardi KM”, kazala je Gačanin.

Podaci iz Izvještaja govore da su ovi troškovi 2010. u odnosu na 2006. povećani za 1,5 milijardi KM. U isto vrijeme, za rješavanje problema nezaposlenosti u BiH izdvojeno je 367 miliona KM ili 1,5 posto budžetskih rashoda. “Kada se sve zbroji i oduzme, ne ostaje novaca da se riješi, npr., problem nezaposlenih, a što je jedan od gorućih problema koje je identificirala Građanska platforma. “Ovim tempom BiH bi problem nezaposlenosti riješila tek za 275 godina”, kazala je Gačanin.

Predstavnici ALDI-a istakli su da vlasti u toku četverogodišnjeg mandata nisu ispunile ciljeve iz Građanske platforme te da samim tim ostavljaju teško breme narednoj vlasti. “Porazna je činjenica kako se troši budžetski novac. Polovina se troši na finansiranje administracije, dok se za mlade izdvaja iznos koji je u rangu onog koji se potroši za spajalice i flomastere u uredima državnih službenika”, istakao je novinar “Žurnala” Dražen Simić.

Izvještaj je pokazao i da je u proteklom mandatu za ubrzanje procesa EU integracija izdvojen tek 31 milion KM, odnosno, 0,1 posto od ukupnih budžetskih sredstava.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x