Na području TK 12 oboljelih od nove gripe tipa H1N1

0 499

h1n1gripaNa području TK, prema najnovijim podacima, a koji su nam potvrđeni u Zavodu za javno zdravstvo TK, broj oboljelih od virusa gripe H1N1 popeo se na 12. Među oboljelim je i šest učenika jedne srednje škole. Na ulicama Tuzle jutros su se mogli vidjeti i prvi slučajni prolaznici koji su nosili zaštitne maske. Prema riječima direktorice Zavoda za javno zdravstvo TK, Nermine Mehinagić, od 2.novembra nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze virusom gripe H1N1.

Od 12 oboljelih među kojima je šest učenika jedne škole u Tuzli, ni jedan pacijent nije upućen na bolničko liječenje. Kada su u pitanju ovi pacijenti,vrijeme inkubacije i zaraze je prošlo, te nema razloga za paniku. No, ono što je interesantno jeste činjenica da su se na ulicama Tuzle jutros mogli vidjeti i prvi slučajni prolaznici koji su nosili zaštitne maske. Kontaktirali smo nekoliko apoteka na području Tuzle te doznali da zaštite maske koštaju 0, 25KM po komadu, te da u većem broju apoteka maski nema.Inače, prema posljednjim podacima, broj oboljelih u BiH popeo se na 131. Time se broj zaraženih virusom H1N1 u FBiH popeo na 47. U Republici Srpskoj trenutno su 44 osobe oboljele od novog gripa A, od kojih je 19 potvrđenih slučajeva. Ministar zdravlja Ranko Škrbić napomenuo je da se nema teških slučajeva, niti je u tom entitetu zabilježen ijedan smrtni ishod.Jučer su u Brčkom potvrđena dva nova slučaja osoba zaraženih virusom gripe H1N1, čime se broj oboljelih popeo na 17.Početkom sedmice u Srbiji je zvanično proglašena epidemija gripe A (H1N1). U saopštenju Stožera za praćenje pojavnosti nove gripe A, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH, navodi se kako su od pojave virusa u Hrvatskoj do danas zabilježena 2523 slučaja oboljenja od pandemijske gripe, javila je Hina.

Od aprila je u Sjedinjenim Državama od svinjske gripe umrlo najmanje četiri hiljade ljudi. Svjetska zdravstvena organizacija prošle sedmice je objavila da je u svijetu od aprila kada se pojavio virus H1N1 umrlo više od šest hiljada ljudi, od toga gotovo četiri i po hiljade u obje Amerike.Zdravstvene vlasti u oko 200 zemalja svijeta prijavile su do sada oko pola miliona slučajeva zaraze svinjskom gripom.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x