Na današnji dan prije 29 godina rođen Toše Proeski

0 784

Todor Toše Proeski rođen je 25. januara 1981. godine u Kruševu u Makedoniji. Njegovi roditelji Dominika i Nikola već su u najranijoj dobi primijetili nevjerojatni muzički talent te su ga odmalena usmjeravali prema karijeri muzičara.

Diplomirao je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Skoplju kao jedan od najboljih studenata svoje generacije i jedan je od rijetkih školovanih pop muzičara na prostoru cijele bivše Jugoslavije. Svoju kratku, ali blistavu karijeru Toše Proeski započeo je 1996. godine na dječjem festivalu ”Makfest”, nakon čega je nastupao na raznim festivalima u Makedoniji i redovno osvajao nagrade publike i stručnih žirija.

Godine 1999. izdao je debitantski album “Nekade vo Nokta” (“Negdje u noći”), na kojem je sarađivao s najpoznatijim makedonskim pop autorima, između ostalih, s legendarnim kompozitorom Grigorom Koprovom, koji je zaslužan za njegove prve muzičke uspjehe. Iste godine, Toše je održao prvi samostalni koncert u Skopjju, na kojem je, uprkos lošem vremenu, uživalo desetak hiljada obožavatelja. Godine 2000. Toše Proeski osvojio je treće mjesto na makedonskom predizboru za Pjesmu Eurovizije, nakon čega je izdao drugi album “Sinot Božji”, kojim se zacementirao u vrhu makedonske pop muzike. Svoj treći studijski album “Ako me pogledneš vo oči” snimio je u Grčkoj i objavio ga 2003. godine. Pjesma “Čija si” s tog albuma postala je jedan od njegovih najvećih hitova, a album je promovirao u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji i Bugarskoj, nakon čega je zaradio epitet “kralja pirata”. Njegovi su se nosači zvuka, naime, mahnito prodavali širom bivše Jugoslavije, no on i njegova izdavačka kuća nikad na njima nisu zaradili, obzirom da su bili djelo pirata i preprodavača. Svoj osebujni vokal Toše Proeski nastavio je usavršavati u New Yorku, s poznatim profesorom pjevanja Williamom Reyom, koji je učio i Luciana Pavarottija. Godine 2003. dobio je Humanitarnu nagradu majke Tereze te je postao UNICEF-ov ambasador dobre volje.

Album “Po Tebe” (“Nakon tebe”) 2005. godine izdan je na cijelom prostoru bivše Jugoslavije te je zabilježio rekordnu prodaju, baš kao i njegov prvi album za hrvatsko tržište “Pratim te”. Dva puta je nastupao u Tuzli i uspio napuniti veliku dvoranu Sportskokulturno privrednog centra ”Mejdan”. Bio je drag gost u programima rtv ”Slon”. Toše Proeski poginuo je u saobraćajnoj nesreći 16. oktobra 2007. oko 6.20 sati na autocesti A3 Zagreb-Lipovac, na putu iz Skopjja prema Zagrebu. Naime, njegov prijatelj i vozač, 32-godišnji Georgij Georgijevski, izgubio je kontrolu nad vozilom i udario u teretni kamion. Toše je smrtno stradao na licu mjesta, zbog ozljeda vratne kralježnice.

Njegova menadžerica Ljiljana Petrović zadobila je lakše, a vozač teže tjelesne ozljede. U trenutku sudara, svi su spavali, uključujući i vozača. Prema prvim informacijama nisu bili vezani zaštitnim pojasevima, no to se kasnijim službenim vještačenjem demanttovalo. U sudaru, nisu se aktivirali zračni jastuci. Toše Proeski je bio poznat kao nevjerojatni talent i pravi profesionalac. Za sebe je često govorio kako “postoji zbog publike”, dok su mu kritike uvijek bile manje važne. Jedan je od rijetkih izvođača na našim prostorima koji je imao odvojene diskografske projekte za svaku zemlju bivše Jugoslavije, a u svakoj od njih redovno dobijao najvažnije muzičke nagrade.

Omiljen među kolegama muzičarima i obožavan od strane hiljada obožavatelja, Toše Proeski bio je i ostat će jedan od najsvjetlijih trenutaka pop muzike na ovim prostorima.

(SodaLIVE.ba/Agencije)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x