Na BH. putevima se vozi brzinom i do 194 km na sat

3 631

Brzina koju neoprezni vozači postižu na putevima u BiH zvanično dostiže i 194 kilometra na sat što, prema tvrdnjama stručnjaka, u slučaju saobraćajne nesreće dovodi do sigurne smrti osoba koje su u vozilu.

Istraživanje bazirano na informacijama iz više policijskih struktura u BiH pokazalo je da u gotovo svakom Ministarstvu unutrašnjih poslova , odnosno Centru javne bezbijednosti bilježe poražavajuće podatke o prekoračenju brzine bahatih vozača.U CJB Banjaluka potvrđeno je da je stacionarnim radarskim sistemom na području grada Banjaluka najveće prekoračenje brzine zabilježeno u Ulici krajiških brigada, gdje je ograničenje 60 kilometara na sat, a vozilo kojim je počinjen prekršaj kretalo se brzinom od 194 kilometara na sat.

Načelnik CJB Banjaluka Darko Ćulum naglasio je da su u prvom mjesecu rada stacionarnog radarskog sistema na području Banjaluke, odnosno, tokom juna, evidentirana 6.262 prekršaja u vezi s prekoračenjem brzine.

“U dosadašnjem periodu rada izdata su 534 prekršajna naloga vozačima koji su počinili prekršaje. Izdatim prekršajnim nalozima izrečeno je ukupno 32.180 KM novčanih kazni”, dodao je Ćulum. U CJB Doboj potvrđeno je da je za šest mjeseci ove godine na putevima koje operativno pokriva taj centar evidentirano 7.346 prekršaja prekoračenja brzine za koje su izdati prekršajni nalozi.

Portparol MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona Damir Čutura potvrdio je da je u tom kantonu najveća evidentirana brzina vozila bila 155 kilometara na sat na dionici puta gdje je ograničenje 50 kilometara na čas. Stručnjaci su saglasni da su podaci o prekoračenjima brzine na putevima u BiH alarmantni, navodeći da je to najčešći uzrok saobraćajnih nesreća i da je ponekad prevrtanje ili udarac vozila u tvrd objekat, pri brzini čak i od 80 kilometara na sat, “sigurna vožnja u smrt”.

I dok iz policije apeluju na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu i ne voze brzinom većom od dozvoljene, podaci iz policijskih struktura širom BiH pokazuju da se ta upozorenja uglavnom ne shvataju ozbiljno.

Naime, iako je u Sarajevskom kantonu dozvoljena brzina od 60 kilometara na sat, neoprezni vozači voze preko 150 kilometara na sat.Slično je i u drugim kantonima, naprimjer u Posavskom kantonu je dozvoljeno 80, a vozači razvijaju brzinu do 170 kilometara na sat, u Bosanskopodrinjskom kantonu vozi se i do 150 kilometara na sat, a u Tuzlanskom i do 167 kilometara na sat.

(SodaLIVE.ba/SRNA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
guliver

to su radarom zabiljezeni. ima fantoma koji voze i preko 200……..

LOGCAP III

Boze pameti svakom podari…..

meho

pa stoih ne oderu po dzepu i sto im ne oduzmu vozacku?je li to policija vodi samo statistiku ko je najbrzi?

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x