Mjesnim zajednicama i NVO omogućen uvid u Šalter sali Općine

6 560

Federalno ministarstvo okoliša i turizma, riješilo je zahtjev fabrike „Sisecam soda Lukavac“ i izdalo okolinsku dozvolu za obavljanje proizvodnje lake i teške sode i drugih proizvoda na bazi sode i registrovanih sporednih aktivnosti, nakon što je Stručna komisija Ministarstva analizirala Plan aktivnosti fabrike.

O istom je obaviještena Služba za opću upravu, privredu i društvene djelatnosti Općine Lukavac koja će omogućiti mjesnim zajednicama, NVO i drugim udruženjima u Općini, uvid u navedeno Rješenje u narednom periodu u Šalter sali ili kancelariji broj 25. Okolinskom dozvolom, koja je izdata na period od pet godina, propisuju se opće i posebne mjere za zaštitu zraka, tla, voda, biljnog i životinjskog svijeta. „SISECAM SODA LUKAVAC“ dužna je sprovoditi posebne mjere za zaštitu zraka, za zaštitu od buke, a radi sve strožijih standarda koji dolaze iz EU i posebne mjere u zaštiti voda, uvođenjem tretmana otpadnih voda.

Obzirom na problematiku otpada, propisane su i posebne mjere i aktivnosti koje je potrebno preduzeti koje bi riješile problem njegovog upravljanja, kao i posebne mjere za izvanredne situacije koje mogu uticati na okoliš.

Prema sačinjenom monitoring planu, osigurat će se praćenje naloženih mjera, kako bi se pravovremeno uticalo na promjene stanja okoliša i smanjenje zagađenja. Monitoring kvaliteta zraka, emisija u zrak, razne buke, kvaliteta i kvantiteta otpadnih voda u skladu sa važećim zakonskim obavezama, vršit će „SISECAM SODA LUKAVAC“, o čijim će rezultatima redovno obavještavati relevantno ministarstvo u cilju postizanja odgovarajućeg, zakonom propisanog stupnja zaštite okoliša.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
lukavac utd

Danas ce tvoj komsija dobiti rak, sutra ti !!!!
Zalosni smo i bespomocni.
Hajmo ih rusit !!!

stop gluposti

nemoj da oni monitoruju nista majke ti.

tigar

jutro , a sta kaze nas Dijamant Dzeno na cjelokupnu situaciju u Lukavcu…

čistizrak

sačinjen monitoring plan kojeg će se pridržavati soda i o svemu će obavještavati relevantno ministarstvo… koje je to pišanje uz vjetar a nama lukavčanima mokre gaće od monitoring plana.

Denal

samo protesti, mozemo mi obrisat da ne kazem sta sa tim papirom kada Soda i dalje dere punom parom

mima

O, majko moja mila šta ćemo sada?! Pa pocrkat ćemo ko pilići bez zagađenog vazduha!
Ma, nije to tako……to je samo maska…..Okolinska dozvola? Na 5 godina? Ne brinite, sve ćeto biti po starom….

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x