Održan okrugli stol “Mjere za smanjenje onečišćenja zraka”; Kraj godine je realan datum da dobijemo centralni instrument za mjerenje kvalitete zraka

7 950

Danas u Domu kulture Lukavac sa početkom u 11.55 sati, u organizaciji Naše stranke – Opštinskog odbora Lukavac, održan je okrugli stol na temu „Mjere za smanjenje onečišćenja zraka“.

Na Okruglom stolu pored predstavnika Naše stranke, bili su prisutni predstavnici Opštine Lukavac sa načelnikom opštine, MZ Lukavac Grad, Kluba nacionalnih manjina u OV Lukavac, OO SZaBiH Lukavac, FOM SDP Lukavac, predstavnik Doma kulture Lukavac, ACC Lukavac, CCI Lukavac i Udruženja „Prijatelji Prirode“ Lukavac.

Predsjednik OO NS Lukavac Emir Osmanović je u svom uvodnom izaganju izjavio kako je krajnje vrijeme da se svi zajedno udružimo na rješavanju životnih problema. Problema koji ne poznaju ni vjeru, naciju, boju kože ili političku opredijeljenost. Mi svi živimo u gradu i opštini u kojoj je karcinom bolest broj jedan i došlo je vrijeme da tome kažemo – stop!

Opštinski načelnik Dževad Mujkić podržao je aktivnosti Naše stranke i istakao da je Naša Stranka pokazala drugima u kojem pravcu treba da idemo, a da je politika koju vodi Naša stranka budućnost. Mujkić je također istakao kako misli da će narod BiH to znati svojim glasovim u oktobru i da nagradi. Načelnik je obećao da će inicirati održavanje tematske sjednice OV Lukavac, na kojoj će se govoriti o kvaliteti zraka na opštini Lukavac.

Također, načelnik Mujkić je obećao da će opština Lukavac novčano učestvovati 25% od ukupne cijene mjernog instrumenta. A da prema njemu ostalih 75%, treba da plate 3 najveća zagađivača. Izjavio je kako bi Lukavac nakon svih aktivnosti koje je provela Naša Stranka a podržala opština Lukavac, trebao da dobije mjerni instrument do kraja godine.

Na Okruglom stolu prisutnima se sa detaljnom stručnom analizom problema obratio i predstavnik manjina u OV Lukavac, gospodin Mehmed Suljić.

Rasprava prisutnih učesnika trajala je 3 sata i u njoj su istaknuti brojni problemi i konkretni prijedlozi za njihovo rješenje. Na kraju je donešen zaključak da će Naša Stranka na narednu sjednicu OV Lukavac, uputiti inicijativu za nabavku instumenta za mjerenje kvalitete zraka koji će se nalaziti u centru grada.

Važno je napomenuti da se na današnjem okruglom stolu nisu pojavili predstavnici: Ministarstva turizma i okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstva za industriju, energetiku i rudarstvo Tuzlanskog kantona, Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona i predstavnici lukavačkih fabrika.

Građanima se ovim putem zahvaljujemo što su svojim potpisom podržali naše aktivnosti.

OO Naša Stranka Lukavac
www.lukavac.nasastranka.ba

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
stop gluposti

daj boze!

Marshall

Podrzavam ove aktivnosti NS-e, ali ako i dobijemo taj uređaj, mislim da cemo samo znati koliko nam je zagađen zrak. Mislim da podaci o zagađenosti nece puno dirniti u srce “nase” trovače. Oni će nastaviti po svome, a mi ćemo se baviti statistikom kada je i u koliko zrak bio zagađen.

Ponovo kažem: Svaka cast na upornom radu da se pribavi ovaj uređaj.

brko-krkan

Za kakve li ste ustupke mijenjali “Nasa pluca” sa “Vasim” nacelnikom pa sad svi nasmijani i pozicija i opozicija . Sumnjivo je to Vase maslo a nicija nece do sledeceg ramazana sjati (ne ide ovako poslovica al ne ide ni ta koalicija )
!

beep

@brko-krkan e baš si krkan da si pročitao čitavo saopštenje ne bi ovako ni pisao:
….kako je krajnje vrijeme da se svi zajedno udružimo na rješavanju životnih problema. Problema koji ne poznaju ni vjeru, naciju, boju kože ili političku opredijeljenost. Mi svi živimo u gradu i opštini u kojoj je karcinom bolest broj jedan i došlo je vrijeme da tome kažemo – stop!
Samo o ovoj mjernoj stanici se zahukta priča pred svake izbore,pred prošle (opštinske) izbore nešto slično je organizovala SZBiH,možda bi bolje bilo da ta sredstva ove firme ulože u nove elektrofiltere,mi i ovako znamo da smo najzagađenija opština i bez statistike

Jess

@beep- znamo mi svi kakav je zrak,imamo oci da vidimo i nos da osjetimo,ali to nije relavantan dokaz da bi se moglo nesto poduzeti,jer po onim mjerenjima koja su obavljana mi imamo zrak cisci nego na Zlaci a svi znamo da nije tako,znaci mjerna stanica treba da bi se imao pravno validan dokaz.

čistizrak

Mislim da se konačno krenulo sa mrtve tačke i da su naši predhodni komentari dali rezultate.Naravno ovo je tek početak i treba istrajati da mjerna stanica što prije bude u funkciji a tek onda možemo sa dokazima krenuti u akciju da fabrike zagađivači ugrade filtere po evropskim standardima. Ako kupiš fabriku za marku onda moraš u nju i ulagati i uklapati se u evropske tokove jer nije ovo 19 vijek,ako je Bosna neka je… nije Indija…

sarajevska

kako koja stranka dolazi na vlast opet gledamo iste face iz koji su bili u drugim strankama samo mijenjaju mjesto boravka sve sami lopov do lopova ,,, oni nešto da urade ,,, ništa ja više njima ne vjerujem , sve su prodali,,,,,

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x