Mirsad Salkić oslobođen, krenuo nazad u BiH

0 561

Ročište je prethodno bilo zakazano za 11 sati, pa je pomjereno jer tužitelj nije pregledao spis predmeta.

Podsjećamo da je Mirsad Salkić uhapšen u subotu, 12. juna na graničnom prelazu između Hrvatske i Srbije. Salkić obnaša funkciju starješine voda u Oružanim snagama BiH, a u Srbiju je krenuo na proslavu klase.

Slobode su ga lišili srbijanski graničari zbog navodnih imovinskih prekršaja protiv JNA na teritorijama sada suverenih država.

Protiv Salkića je, naime, zagrebačko Vojno tužilaštvo tadašnje SFRJ još 1991. godine podiglo optužnicu za navodnu “krađu oružja i borbenih sredstava,“ odnosno “osam pištolja i dvije automatske puške”. Tu optužnicu je reaktiviralo 2005. godine Okružno tužilaštvo u Beogradu i Salkić je uhapšen po potjernici koju su raspisale srbijanske vlasti na osnovu te optužnice.

Iako je Salkić uhapšen u subotu, 12. juna, srbijanske vlasti su Ambasadu BiH u Beogradu obavijestile tek u ponedjeljak 14. juna, zbog čega je upućena protestna nota zvaničnom Beogradu zbog grubih kršenja Bečke konvencije o konzularnim odnosima.

Povodom hapšenja Salkića oglasio se i Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, koji je osudio čin srbijanskog tužilaštva, nazvavši ga nastavkom nasilja srbijanskog pravosuđa nad građanima Bosne i Hercegovine, te istakao da je ovakvo ponašanje Srbije predstavlja ključnu prepreku za normalizaciju odnosa između dviju zemalja.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj zatražio je hitno puštanje Salkića na slobodu.

(SodaLIVE.ba/FENA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x