Mali pekari poskupljuju, veliki još čekaju

0 651

Poskupljenje hljeba u narednom periodu u Federaciji BiH je neminovno, kažu u Udruženju pekarskih obrtnika FBiH.

Poskupljenje hljeba se već događa jer su mali pekari, kod kojih je cijena tradicionalno niža nego kod industrijskih proizvođača, već podigli cijene na nivo industrijskih, kazao je predsjednik ovog udruženja Sead Đipa. Kod malih pekara cijena hljeba dosada je bila 0,80 KM. Prema određenim procjenama, ukoliko cijena polubijelog hljeba od 400 grama koji sada košta 0,95 KM bude ispod 1,10 KM, pekari će biti u velikim problemima, što znači da se može očekivati poskupljenje deset do 15 posto.

– Teško je reći koliko će poskupljenje biti u procentima jer cijene pšenice na svjetskom tržištu stalno rastu, u posljednja dva mjeseca cijena je porasla za oko 80 posto. Pšenica će u narednom periodu biti još skuplja jer ova cijena na tržištu je cijena pšenice u klasu, a kada se na to još dodaju troškovi transporta i skladištenja, ona će biti još viša. Istovremeno imamo poskupljenje ulja koje je također vrlo važan sastojak u pekarstvu, a i cijene plina su već porasle, tako da se poskupljenje ne može izbjeći, ali ono će sigurno biti etapno tokom godine, rekao je Đipa.

Prema njegovim riječima, pekari su očekivali da će Vlada FBiH intervenirati robnim rezervama i uticati na cijenu brašna, ali to se nije desio. Žitozajednica BiH koja okuplja devet najvećih pekarskih kompanija u BiH smatra da je poskupljenje koje je najavilo Udruženje pekarskih obrtnika opravdano, iako članice Žitozajednice za sada neće mijenjati cijene svojih proizvoda.

Žitozajednica podržava ovaj potez malih pekara iz razloga što je drastično porasla cijena pšenice na svjetskom tržištu, ali i zemljama u okruženju, odakle se najčešće nabavlja pešnica te zbog činjenice da je cijena brašna u susjednim zemljama porasla skoro 100 posto. Cijena brašna je porasla i u BiH, za oko 17 posto u prosjeku.

– Mi u Žitozajednici još nećemo podići cijene pekarskih proizvoda jer sve kompanije posjeduju određeni nivo zaliha pšenice koja je kupljena po starim cijenama, što nam omogućava da ne povećavamo cijene hljeba, rekao je direktor Žitozajednice BiH Alija Šabanović. Klas koji je, između ostalih, član Žitozajednice najavio je da neće povećati cijenu hljeba. Prema njegovim riječima, kada se iscrpe te zalihe, vjerovatno će doći do poskupljenja. On nije mogao precizirati koliko još ove kompanije imaju zaliha i koliko dugo će držati postojeće cijene jer je nivo zaliha različit kod svih firmi iz Žitozajednice BiH.

(SodaLIVE.ba/Oslobođenje)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x