“Lukavčani kao kolateralna šteta zarad razvoja BiH”

5 947

Izvještaj ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona o kvalitetu zraka na području općine Lukavac, izazvao je burne reakcije u javnosti.

U spomenutom izvještaju zaključeno je da utvđene dnevne koncentracije sumpordioksida (SO2), lebdećih čestica (PM2,5) i azotdioksida (NO2,5) nisu prelazile prosječne godišnje ciljane i granične vrijednosti utvrđene Pravilnikom.

Koncentracija ozona i sumpordioksida prelazile su vrijednosti za epizode pripravnosti utvrđene Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjernog zagađivanja zraka. Na osnovu Plana interventnih mjera, u slučajevima prekomjernog zagađivanja zraka, kojeg je donijela Vlada TK 22.09.2005. godine, utvrđene su: epizode pripravnosti, epizode upozorenja i epizode vanrednog stanja.

U Izvještaju ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice je zaključeno da epizode pripravnosti nisu proglašavane, jer izmjerene koncentracije jednog ili više pokazatelja kvaliteta zraka nisu prelazile vrijednosti za epizodu pripravnosti u vremenu od tri prethodna dana sa najmanje 6 izmjerenih satnih vrijednosti u toku jednog dana.

Podaci o zagađenosti zraka području općine prikupljeni su za period od 08.04.2010. do 12.05.2010. godine.

REAKCIJE GRAĐANA: “LUKAVČANI KAO KOLATERALNA ŠTETA ZARAD RAZVOJA BIH”

Ovakav izvještaj svakako je izazvao burne reakcije među stanovnicima lukavačke općine. I pored toga što svjedoče svakodnevnom ugrožavanju svoga zdravlja od strane fabrika-zagađivača, Lukavčanima se poturaju šturi i lažni izvještaji kantonalnih i federalnih ministarstava prema kojima je zrak u Lukavcu ravan onome na planinama.

Ministarstva se pozivaju na neke “Pravilnike” a da prethodno nisu upoznali javnost o odredbama iz istoga.

“Ove fabrike su pod ingerencijom Federacije BiH a njih baš i nije briga za građane općine Lukavac. Kako se vlada Federacije odnosi spram svojih građana tako se ponašaju i vlasnici fabrika.

Oni još uvijek pokušavaju da ignoriraju cijelu situaciju i da se stradanje i gubitak zdravlja stanovnistva lukavačke općine prihvati kao koleteralna šteta zarad razvoja BiH.

Osim zdravlja velika je steta napravljena na ekološkom planu. Rijeka Spreča je mrtva rijeka, stotine hektara obradive zemlje je pod krečnom vodom koja se svakodnevno isparava i zagađuje, voćke više i ne rađaju – guše se kao i građani. Jezero Modrac je prekomjerno zagađeno u zadnjih desetak godina a najviše od strane Banovićkih rudnika uglja itd.

Boriti se ili se pomiriti sa sudbinom? Živjeti ili umrijeti?”, pita se u svome komentaru  jedan od posjetitelja SodaLIVE portala. 

MIRNI PROTESTI GRAĐANA PRILIKA ZA ISKAZIVANJE NEZADOVOLJSTVA

Kao što smo već najavili, omladinska nevladina organizacija “Alternativni kreativni centar Lukavac” (ACC) u četvrtak, 27. maja 2010. godine organizuje mirne proteste u kojima će građani izraziti svoje nezadovoljstvo trenutnom situacijom vezano za aerozagađenje na području općine Lukavac.

U vrijeme zaključivanja ovog članka, dobili smo obavještenje iz JU “Gimnazija Lukavac” u kojem se kaže da će svi učenici i profesori Gimnazije biti učesnici mirnog protesta.

Napominjemo, protesti su zakazani za četvrtak, 27. maja 2010 u “pet do dvanaest” (11:55) na Trgu grada Bremena a nakon toga će biti organizovana protestna šetnja kroz Lukavac sve do sjedišta Fabrike sode u Lukavcu.

Iz ACC-a poručuju da iako će ovoga puta protesti biti završeni ispred Fabrike sode, to nikako ne znači da su i ostali zagađivači zaboravljeni te da će u slučaju neispunjenja zahtjeva građana naredni protesti biti održani ispred Fabrike koksa i sjedišta firme GIKIL.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
vesna

podrška protestima koji su zakazani za 27.5 .2010

seno

nedaj boze da uvedu neke jace filtere ima da pocrkamo,ko ce se naviknuti na cist zrak 35 god udisem otrove,ima da budemo ko ribe na suhom,samo da zjevcemo:)

vANJA

Jbt. glavna izvozna grana grada lukavca je cist zrak, a parola… zasto da se odmarate na planinama kad imate Lukavac!! 😀

Šizofreničar

U Četvrtak OTPOR grada Lukavca, svi u boj ! !!!!!

mali mrav

Valjda je svijetdosao do pameti,pa ce izaci u velikom broju na mirne proteste.

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x