Kriminal u BH Telecomu

0 748

bh_telecomMenadžment na čelu s Hamdom Katicom, Nedžadom Rešidbegovićem, tadašnjim direktorom direkcije Mobilne mreže, Bakirom Čalaosmanovićem, izvršnim direktorom za pravne poslove, te ostali članovi Uprave BH Telecoma 2005. godine donijeli su odluku o nabavci telefona naveliko koje poslije Telecom prodaje na rate. Nije to neobična praksa. Međutim, odlučili su ugovore s ponuđačima sklopiti po principu dogovora, iako te nabavke spadaju u Međunarodni vrijednosni razred, čime je prekršen Zakon o javnim nabavkama.

Prema prvim nalazima istrage u 2005. izdvojili su šest miliona maraka za nabavku telefona, u 2006. – 11.346.000,00 KM, a u 2007. cijelih 12 milona maraka. Osim kršenja Zakona o javnim nabavkama Menadžment BH Telecoma i pored stava da marža dobavljača ne smije biti veća od 10% uopće se nije obazirao na visinu njihove zarade. Među prvim koji su izabrani da nabavljaju telefone za BH Telecom su firme Mobis Elektronik i MIBO komunikacije. Ugovori uopće nisu predviđali korekciju cijena i uprkos tome što je cijena vremenom padala, telefoni su plaćali po onoj početnoj – najskupljoj, a sve na štetu BH Telecoma.

Osim toga, iako su iste modele telefona imali na zalihama, naručivali su nove količine istih modela. U sklopu ovih nelegalnih radnji kompanija je oštećena za više od 1.362.000 KM.

U 2007. godini dolazi novi menadžment. Prvu poziciju preuzima ovaj put Nedžad Rešidbegović, Bakir Čeleosmanović i Ibrahim Koluder ostaju na pozicijima direktora, a pojavljuju se i novi: Jasminko Akšamija, Šerif Isović i drugi. I umjesto da zaustave nezakonite radnje, oni povećavaju novčana izdvajanja i proširuju posao na još tri firme: Teleoptik, za koji izdvajaju 10.795.000 KM,  Elektromagic d.o.o Sarajevo – od kojih naručuje telefone u vrijednosti od čak 13.493.750 KM, Stanić Trade dobija posao vrijedan tri miliona KM. U igri su ostali i Mobis Elektronik, za koje Rašidbegović izdvaja 24.288.750 KM, i MIBO komunikacije sa ugovorom od 5.397.500 KM.

Sa svim firmama nabavke su ponovo izvršene mimo zakona, a ponovljene su i druge spomenute nelegalne radnje, nema ni marže, te je nanesena šteta ovaj put u vrijednosti od 2.420.531,50 KM. Dakle, ukupna šteta BH Telecoma u mandatu  Katice, a zatim i Rešidbegovića, samo po ovoj osnovi iznosi 3.782.849,98 KM. Tako to rade direktori koji su najplaćeniji u državi!

(SodaLIVE.ba/FTV)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x