Kraj fiktivnim tehničkim pregledima

0 527

lukavactrgU Lukavcu je jučer održan jednodnevni edukativni seminar za uposlenike tehničkih stanica za pregled vozila i uposlenike Odjeljenja za administraciju MUP-a Tuzlanskog i Posavskog kantona zaduženih za poslove registracije vozila. Ovom prilikom iznesene su novine kao što su uvodjene videonadzora u svim stanicama za tehnički pregled vozila. Vlasnici vozila neće moći registrirati automobile ako u dokumentaciji ne bude i fotografija s obavljenog tehničkog pregleda.
Kamere za videonadzor od 1. maja su u funkciji u svih 156 ovlaštenih stanica za tehnički pregled vozila, a video i foto materijal biće pohranjivan u jedinstvenu bazu podataka. Time će se onemogućiti fiktivni tehnički pregledi, a istovremeno unaprijediti tehnička ispravnost vozila i povećati sigurnost na cestama.

Projekat videonadzora predstavlja prekretnicu, jer će se vozila napokon morati pojaviti na tehničkom pregledu. Po bh. cestama voze se automobili čija je prosječna starost 16 godina, među kojima je i mnogo tehnički neispravnih, a što je jedan od razloga loše bezbjednosti u saobraćaju. Zahvaljujući ovom projektu, ubrzo ćemo imati pravu sliku voznog parka u FBiH“, kazao je Fuad Klisura, direktor Instituta za privredni inžinjering Zenica, firme kojoj je Vlada Federacije BiH povjerila projekat videonadzora stanica tehničkog pregleda.

Ovo je veliki uspjeh i pomak u struci, jer će se fiktivnim tehničkim pregledima konačno stati ukraj. Očekujemo veliki iskorak i poboljšanje sigurnosti na cestama“, istakli su učesnici seminara.

(SodaLIVE.ba/RTV Lukavac)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x