Korupcija u Vladi Tuzlanskog kantona

2 631

Federalna TV predstavila je konkretne primjere zloupotrebe položaja i nekontrolisanog trošenja državnog novca, koji su rezultirali konstantno negativnim revizorskim izvještajima u Tuzlanskom kantonu. Vlada odbrojava svoje posljednje dane mandata, a obilježile su ga brojne afere. Ipak, ostavki nije bilo, jer vlastodršci smatraju da odgovornost ne moraju polagati biračima koji su povjerovali u njihova obećanja na izborima.

Enes Mujić je postao premijer sa potvrđenom optužnicom. Cijeli mandat protekao mu je u odbrani na sudu zbog zloupotrebe položaja i ovlasti. O ostavci nikada nije razmišljao. Nema razloga da dajem ostavku. Ako sam optužen, znači li to možda da sam kriv, kaže on. Nije kriv bio ni onda kada je u okviru mandata u Vladi svojoj firmi iz budžeta dao stotinu hiljada maraka. On kaže da je njegov udio u Heliosu manjinski – 15%.

Darivala je i Mujićeva ministrica okoliša Jadranka Miraščić. Iz budžeta je pomogla firmu svoga supruga. I ministrica obrazovanja Mirzeta Hadžić-Suljkić darivala je supruga. Na račun GSP-a, čiji je suvlasnik njen suprug, prebačeno je 370.000 maraka. Najviše od svih prevoznika. Gospođa Suljkić prošle je godine dodijelila 10.000 maraka Košarkaškom klubu Jedinstvo za manifestaciju na kojoj je govorila. Predsjednik Skupštine Košarkaškog kluba Jedinstvo je Nijaz Suljkić, ministricin suprug.

Ministrica Suljkić makar zna gdje je investirala. Za razliku od ministra industrije Sehudina Ograševića, koji ne zna kome su prošle godine otišla tri miliona maraka na ime pomoći državnim firmama, što su potvrdili i revizori.

Problem sa revizorskim izvještajima imao je i Sead Mujanović, ministar obnove i povratka. Revizori su utvrdili da je ministar 7 godina raspolagao posebnim računom što je suprotno Zakonu o trezoru i odluci Vlade TK-a. Ministar Mujanović je poznat i po tome što je potpisivao identične ugovore u dva dana sa firmom Junuzović-kopex.

Ministarstvo zdravstva je obnovu Plave bolnice povjerilo je austrijsko-holandskoj firmi Vamed. Tokom rekonstrukcije već sagrađene zgrade nestalo je 15 miliona maraka.

Već tri godine, zbog zloupotrebe položaja, na sudu se utvrđuje odgovornost Seada Omerbegovića, ministra unutrašnjih poslova. Istom onom ministru koji je sa policijskim komesarom Nedimom Mutapčićem, za svoga mandata, slupao tri službena automobila. Posljednja nesreća je bila početkom jula ove godine, kada je Omerbegović spašavao Mutapčića.

(SodaLIVE.ba/FTV)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
padobranac

“normalno” je da ljudi kradu kad im se moze. al nije normalno da bas niko ne bude smijenjen, ili nedo bog zavrsi u zatvoru za 4 godina konstantne kradje, a pri tome i ptice na grani znaju ko i koliko krade??
i gdje su revizori u zadnjem slucaju “mutapcic”? kako izgleda izvjestaj vjestaka, i dali je uopste dostupan sudstvu a kamoli gradjanstvu?
zivjeli “nashi na vlasti”

meho

mi smo mala drzava.svako svakoga poznaje i tesko je danas bilo sta na posten nacin sprovesti u djelo.ja tebi danas ,sutra ces ti meni zatrebati i sve tako u krug.a mi smo takav mentalitet,radije trazimo onaj drugi put da bi nesto ostvarili nego na zakonit nacin.a bez veza i vezica danas ne ide nigdje u svijetu,pa tako i u tz-kantonu.kada udjemo npr. u kafic,pokusamo preko veze sa konobarom na brz nacin da dodjemo do pica.da ne pricamo o opcinama,domovima zdravlja,bolnicama,policiji…eto najbizarniji primjer,a od takvih sitnica sve pocinje.a svako od nas poznaje negdje nekoga,ko nam moze u nekom slucaju pomoci ako zaskripi.

a ako se krade…znaci da je BiH bogata,i da ima sta da se ukrade?

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x