Konzorciju TK treba 700 novih radnika

0 524

gradnja1Konzorcij građevinskih kompanija iz Tuzlanskog kantona tokom ovog mjeseca s libijskim investitorima potpisat će ugovor za izgradnju objekata u vrijednosti od 230 miliona KM. Na sjednici Odbora Udruženja za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala pri Privrednoj komori TK-a najavljeno je da će prva grupa radnika na gradilište izaći već u januaru 2010. godine.

– Konzorcij bi potom osnovu uposlio novih 500 do 700 radnika, a njegove članice prestale bi s otpuštanjem trenutno zaposlenih u građevinarstvu, na što su bile prisiljene zbog posljedica globalne ekonomske krize, pada investicija i nedostatka posla na domaćem tržištu, izjavio je za Oslobođenje Esad Arnautović iz Sektora za građevinarstvo kantonalne PKTK-a.

Libija je jedno od najvećih gradilišta u svijetu, na kojem su angažirane vodeće svjetske kompanije. Tuzlanski konzorcij se s razlogom odlučio da zaigra na tom tržištu.

-To je trenutno jedina šansa da građevinarstvo izađe iz krize. Mi smo to probali i na putu smo da uspijemo, istakao je tim povodom direktor Građevinskog preduzeća Giprom Salih Šabović.

Građevinari, kako je zvanično saopćeno, imaju obećanja za pomoć od kantonalne Vlade, a trenutno su angažirani na obezbjeđenju garancija koje će Razvojna banka Federacije BiH dati ukoliko ona dobije garanciju od Vlade TK.

– Zbog toga je potrebno da budemo udruženi, zaključuje Šabović.

Odbor Udruženja za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala je na istoj sjednici razmotrio informaciju o nedavno održanom prvom regionalnom naučno-stručnom skupu o temi stanje i pravci razvoja građevinarstva. Skup je ocijenjen uspješnim i izuzetno korisnim kako za nauku, tako i za buduću praksu.

Dogovoreno je da tema narednog skupa bude realizacija evropskih standarda u BiH i osposobljavanje naših firmi za izlazak na evropsko tržište, s obzirom na to da se bližimo ulasku u Evropsku uniju. Docent na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli Damir Zenunović posebno je insistirao na potrebi čvršće saradnje između privrede, nauke i obrazovanja kako bi kompanije ojačale tržišnu konkurentnost.

(SodaLIVE.ba/Oslobođenje)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x