Koliko je gladnih u našoj zemlji?

3 411

Broj gladnih u BiH u ovoj godini veći je za 20 odsto u odnosu na prethodnu i s jednim obrokom dnevno iz narodnih kuhinja preživljava oko 20.000 građana.

Prema podacima Svjetske banke, stanje u BiH se pogoršalo, a humanitarne organizacije koje hrane siromašne građane imaju duge “liste čekanja” onih koji traže da dobiju pravo na jedan ručak.

“U BiH je 18,9 odsto ili milion građana ispod generalne linije siromaštva. Svi čija su mjesečna primanja niža od 238,10 KM su ispod generalne linije siromaštva. Oni čija mjesečna primanja ne prelaze 83,6 KM su u ekstremnom siromaštvu i takvih je u BiH oko 20.000”, podaci su Svjetske banke.

Iza BiH, koja zauzima prvo mjesto u kategoriji zemalja s visokom stopom siromaštva, nalaze se Bugarska, Srbija, Makedonija i Crna Gora, dok je u Hrvatskoj niska stopa siromaštva.

“Prema podacima svih humanitarnih organizacija, u BiH ima oko 20.000 gladnih koji čekaju na ručak iz njihovih kuhinja. Nažalost, taj broj je konstantno u porastu. Poražavajuće je da imamo i oko 2.000 građana koji čekaju na našu pomoć. Slična situacija je i u drugim narodnim kuhinjama”, kazao je jedan od predstavnika humanitarnih organizacija.

(SodaLIVE.ba/SRNA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
meho

nedaj boze nikome u taj red stati i cekati na socijalni ili karitas rucak.a moze nam se u danasnji vakat svima desiti,niko nije vise siguran,osim politicara na vlasti koji su svojih nekoliko buducih generacija osigurali.

Lukavcan-Bosanac

Dijelite koliko ko moze…nek svako za Ramazan obuce jednog srednjoskolca, osnovca olakso je toj porodici cijelu sledecu godinu…

meho

neka svako ( ko moze) pomogne svojoj rodbini,jos jednostavnije ili ne?mi smo zavidan narod,volimo da vidimokada mi imamo da drugi se pati.
tvoja ideja Lukavcan-Bosanac je dobra ali je velika utopija za danasnje vrijeme u Lukavcu.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x