Ko zagađuje sliv rijeke Spreče i jezero Modrac?

9 1.579

Sliv rijeke Spreče i jezero Modrac, najmanje jednom godišnje trpe trovanja različitim i ne uvijek poznatim supstancama. Spreča trpi stalna, kontinuirana zagađenja pojačana povremenim incidentnim trovanjima. Riblji fond Spreče i Modraca je opustošen za skoro 30%, a površina jezera Modrac povukla se za cca 6 km. Intenzitet trovanja, nebrige odgovornih i ravnodušnost javnosti dovešće do potpunog uništenja voda i mogućnosti za dalji ekonomski razvoj područja.

Centar za razvoj i podršku Tuzla je pokrenuo kampanju pod nazivom Inicijativa za sliv rijeke Spreče s ciljem da problem zagađenja sliva rijeke Spreče bude uvršten u Plan upravljanja slivom rijeke Save, na šta nas obavezuju Evropska direktiva o vodama i BH strateški dokumenti.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Damir

Napokon!
Napokon!
Napokon!

Hvala ti Bože što se neko i ovoga sjetio! Istrajte dobri ljudi!

Miroslav Radic

potpisujem predhodni komentar

dado

samo prica nevjerzujem vise nikome,samo ocima

Daj uho svakome, malo kome glas

Ma jok, boli njih briga… Nema nis od toga

padobranac

jest vala! ko li bas zagadjuje modrac???
ja mislim da to ribe naprde i naseru pa je od toga zagadjeno.

joks

Ma zna se ko zagaduje. Najveci zagadivac su Banovicki Rudnici Uglja. Jezero Modrac u kojem se do prije neku godinu moglo kupati i koje je imalo dobru turisticku perspektivu je unisteno. Steta je ogromna, mnogo veca nego sto je sva imovina onih koji zagaduju. Tako da u globalu napravismo vise dugorocne stete nego kratkorocne dobiti.

Denis Boški

Jezero je bilo čisto i puno ribe za vrijeme rata i 2-3 godina poslije. Nivo jezera je bio uvijek u nivou žičare i kao velika vodena površina razgrađivala manja zagađenja. Separacijom uglja iz rudnika godinama je stvaran talog na dnu jezera i time povećano dno i smanjena količina vode. Da zlo bude veće kreirana je nekakvan kvazi-hidro centrala koja je spojena na “sistem” koja je povećala protok vode na brani. Odvođenje sve više vode u industriju uzrokuje opadanje nivoa vode dokazujući da kapacitet jezera prije 20 godina i danas nije isti. Na karti jezero će biti iste veličine ali količina vode nije ista. Manju vodu je lakše zagaditi i najveća prijetnja je hemijski nerazgradivi otpad koji sterilizuje zivot u vodi. Špekulacije su bile da je Tuzli bilo u interesu da “nestane turizam” na jezeru Modrac zbog projekta slanih jezera, i da je preko Preduzeća “Spreča” ispuštala vodu i time spuštala nivo vode. Kada nivo vode opadne, otkrije se dio mulja koji u sebi krije mikroorganizme i anaerobne bakterije koje dolaskom na zrak umiru i stvaraju užasan miris. Bajka o pretvaranju jezera u akumulaciju pitke vode za Tuzlu je neostvariva jer vode nema dovoljno za taj projekat, i ta teza se… Read more »

Denis Boški

Hvala na pozivu.
Bit će mi zadovoljstvo potpomoći kampanju.

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x