Ko je prisluškivan?

0 856

Slučajno ili ne, predizborni mjeseci u Bosni i Hercegovini rijetko prođu bez poneke afere prisluškivanja. Domaću javnost tako posljednjih mjeseci intrigira slučaj u vezi sa ministrom pravde RS Džerardom Selmanom čije je saradnike, navodno, nezakonito prisluškivao MUP RS.

Taj slučaj, kao i slučaj pomoćnika ministra bezbjednosti BiH Vjekoslava Vukovića, kojeg je prisluškivala hrvatska policija, nameće pitanje koliko se ove obavještajne metode u Bosni i Hercegovini provode legalno.

Mediji u BiH posljednjih mjeseci bavili su se obavještajnom pričom prema kojoj je osuđenik Kazneno-popravnog zavoda Banjaluka Duško Suvara organizovao prije dvije godine pobunu u tom zatvoru, navodno, prema nalogu ministra pravde RS Džerarda Selmana.

Pobunom je trebalo smijeniti tadašnjeg direktora Zavoda Ljubomira Ljepojevića i pomoćnika ministra pravde Boška Đukića, javlja Slobodna Evropa.

Ljepojević je zaista i smijenjen nakon toga, dok je Đukić ostao na mjestu pomoćnika ministra. Suvara je, kako su mediji objavili, nagrađen privremenim puštanjem na slobodu, a o cijeloj priči razgovarali su telefonom Suvarin brat i jedan od saradnika ministra pravde RS. Razgovor koji je, navodno, bez sudskog naloga snimio MUP RS, objavila je Federalna televizija:

Suvarin brat: “E, sad, kao da se sve opralo tuda. Ja sad samo ne znam stoji li i dalje, stoji li Džerard iza tog, stoji li Duško, stoje li, jesu li oni za to ili nisu.”

Saradnik: “Jest’, jest’, Džerard sigurno jeste. Nije se on povukao. Ono što si ti meni rek'o – kao izvinili se, i to, znaš.”

Iz Vlade RS nisu se oglašavali o ovom slučaju – ministar pravde Džerard Selman rekao je da mu cijeli slučaj uopšte nije poznat, a u MUP-u RS upućivali su na Odbor za bezbjednost pri entitetskoj Narodnoj skupštini, čiji je zadatak kontrola legalnosti takvih obavještajnih radnji. Predsjednik Odbora Petar Đokić potvrdio je da su članovi tog skupštinskog tijela razgovarali prije nekoliko dana o prisluškivanju lica koja se dovode u vezu sa ministrom pravde:

“Mi ćemo u narednom periodu, u skladu sa Zakonom o parlamentarnom nadzoru, onako kako je to moguće, ponovo izvršiti nadzor nad radom jedinice u Telekomu i u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje raspolažu opremom i koje mogu da presretnu telekomunikacije.”

A Zajednička komisija Parlamenta BiH za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije nije do sada otkrila da su ovlaštene institucije zloupotrebljavale prisluškivanje – kaže predsjedavajući komisije Mirko Okolić. Iako slučaj Selman, kako kaže, nije u njihovom mandatu, Okolić pojašnjava šta bi trebalo uraditi:

“Ministar Selman treba, u cilju svoje zaštite, da pokrene to pitanje, a i sam tužioc, po službenoj dužnosti, to mora uraditi.”

Slučaj Vuković

Nije samo slučaj navodno nezakonitog prisluškivanja od strane MUP-a RS zainteresovao domaću javnost. Još se nije slegla prašina ni u vezi sa pomoćnikom ministra bezbjednosti BiH Vjekoslavom Vukovićem, čija odbrana tvrdi da je nezakonito prisluškivan od strane hrvatske policije.

Vukovića je hrvatsko pravosuđe teretilo za pomaganje u izvršenju krivičnog djela terorizma, a u javnost je procurila i informacija da su hrvatske službe prisluškivale njegove službene i privatne brojeve u BiH.

Advokat Vjekoslava Vukovića, Ante Nobilo, dao je Federalnoj televiziji komantar i u vezi prisluškivanja njegovog branjenika:

“Kada Vuković zove ministra unutrašnjih poslova, mislim Krešića, i obojica se nalaze u Sarajevu, obojica su na hercegovačkim mobitelima, i obojica su ispod istog repetitora koji pokriva Sarajevo, onda mi je malo čudno kako to hrvatske službe mogu zabilježiti. Ili – kada zove rođak iz Hamburga Vukovićevog punca u Kiseljaku, u BiH, onda to naše službe snime. Ja smatram da oni to nisu mogli bez kršenja zakona.”

U parlamentarnim odborima i komisijama zaduženim za kontrolu ove oblasti sjede poslanici iz stranaka koje čine vladajuću koaliciju. Možda je i to jedan od razloga što se oponenti vlasti često prisluškuju. Članica Odbora direktora organizacije Transparency International, Svetlana Cenić:

“Apsolutno! Svi koji iole išta znače, oni se prisluškuju. Meni su čak neke moje razgovore citirali – šta sam rekla, kad smo razgovarali…”

Ekonomista Damir Miljević:

“Ja mislim da se jedan dobar dio građana Republike Srpske neovlašteno prisluškuje. To svoje mišljenje zasnivam prvenstveno na tome što je kompletan taj sistem tzv. javne bezbjednosti postavljen netransparentno, pa je onda velika mogućnost zloupotrebe takvih stvari. Ja jako često imam čudne šumove na telefonu.”

“Čudni šumovi u telefonu”, uvjereni su analitičari, sve će biti prisutniji kako su bliže opšti izbori u Bosni i Hercegovini. Zadatak za nadležne institucije ostaje da šumove u telefonima građana BiH svede na zakonom propisane i sudskim nalogom potkrijepljene.

(SodaLIVE.ba/slobodnaevropa.org)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x