Ko je od državnih ministara najviše potrošio na putovanja u inostranstvo

4 290

Po svoj prilici, državni revizori i njihov šef Milenko šego, imat će dosta posla dok utvrde gdje su i kako članovi Vijeća ministara BiH potrošili blizu pola miliona maraka u prošloj godini. Radi se o troškovima njihovih putovanja u inostranstvo, a Šego je već izjavio da je najveći problem to što nema jedinstvenog pravila na državnom nivou kojim bi se regulisali troškovi korištenja službenih automobila , dnevnica i uopće putovanja izvan BiH.  Po njegovim riječima, Zakon o platama samo donekle sve to reguliše, a da bi se uveo red mora se donijeti još 60 podzakonskih akata, uz napomenu da će sve dok se to ne uradi, vladati veliko šarenilo koje i državnim revizorima uveliko veže ruke.

Prema zvaničnim informacijama, državni ministri su za putovanja izvan BiH u prošloj godini potrošili blizu 500.000 maraka.

Ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj je na čelu liste – on je na ime troškova putovanja i dnevnica potrošio 227.039 maraka. Bivši ministar sigurnosti Tarik Sadović potrošio je prošle godine 13.670 maraka na putovanja u inozemstvo, a ministar odbrane Selmo Cikotić 16. 797 maraka. Putovanja po svijetu ministra finansija i trezora Dragana Vrankića koštala su 26.788, a ministra pravde Bariše Čolaka 30.943 marke.

Putovanja ministra za ekonomske odnose Mladena Zirojevića koštala su 21.005, a bivšeg ministra prometa i komunikacija Bože Ljubića i njegovog nasljednika na toj funkciji Rude Vidovića 37.830 maraka. Ministar civilnih poslova Sredoje Nović potrošio je 8.840 maraka za putovanja vani u prošloj godini. Podaci o tome koliko je novca potrošio ministar za izbjeglice i ljudska prava Safet Halilović su nepoznati.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić u prošloj imao je 14 službenih putovanja u inostranstvo i njemu je na ime dnevnica iz budžeta isplaćeno 5.572 marke, za prevoz 31.825 i za hotelski smještaj 6.592 marke.

(SodaLIVE.ba/SAN)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trnokop

da ima nekog reda i zakona za ove iznad zakona sve bi to oni lijepo otplatili i vratili poreskim obveznicima i oni i njihovo deveto koljeno i unaprijed i unazad bi te silne pare vracali

eee

Bijedno je raspravljati o putnim troskovima ministara. Narocito kada je u pitanju ovako mala svota kao ova navedena u tekstu. Za obavljanje takvih funkcija je neophodno stalno putovanje. Sta bi to ministar vanjskih poslova trebao raditi? Sjediti u svom uredu da bi smanjio putne troskove? Ili pak lobirati za nasu zemlju i obavljati svoju duznost i krojiti vanjsku politiku ove zemlje? Kakvo otplacivanje troskova unaprijed i unazad? Kakvo deveto koljeno? Smijesno!

Samir

“eee” e kako si nam pametan pa ovakve troškove opravdavaš. Da li si se zapitao, jesu li oni otišli na putovanja sa razlogom? Ako nisi znao, većina putovanja je bez dozvole ljudi iznad njih. Jesi li se pitao, šta su oni uradili od tih putovanja osim što su se dobro proveli? Većina ih nezna engleski jezik a hoće da putuju, plaćaju sebi nekoliko stotina KM što dođu kući koja se nalazi u BiH itd itd eto neki dan su sa Egiptom dogovorili ukidanje viza za vlasnike DIPLOMATSKIH pasoša a za narod ih nije briga…

trnokop

za nasu zemlju ovo je velka svota . . .jedna stvar je iskoristiti ta putovanja za boljitak nase zemlje a druga je ta sto su ta putovanja samo ekskurzije za ministre i njihove sultanove svite . . .niko ne kaze da ministri ne trebaju putovati u inostranstvo o nasem trosku radi dobrobita svih nas 😉

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x