Da li će stranke i uklanjati predizborne plakate?

7 618

Izborna kampanja je period u kojem politititički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost sa svojim programom i kandidatima. Na ovogodišnju izbornu kampanju biće utrošeno rekordnih 65 miliona KM.

Plakate se postavljaju na raznim mjestima, a pokušali smo naći odgovor na pitanje da li je zakonom regulisano gdje politički subjekti mogu postavljati iste. Od pomoćnika načelnika Edina Hamzića saznali smo da je općinska služba u okviru svojih nadležnosti protekle godine ponudila Općinskom vijeću što je isto i usvojilo nacrt o komunalnom redu na području naše općine koji je u svojim odredbama sadržavao i pitanje postavljanja plakata.

U Članu 14. Odluke o komunalnom redu Općine Lukavac stoji da se predizborni plakati mogu postaviti uz obavezu da se isti uklone u najkasnije u roku od tri dana od zavšetka izbora ili će se isti ukloniti o trošku onoga koji ih je i postavio.

Kada su u pitanju politički subjekti zabranjeno je uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mjenjati štampane oglase, postere, plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje.
Iako većini to do sada i nije bila praksa nadamo se da će politički subjekti nakon izbora bez obzira na postignute rezultate poštovati građane te na prikladan način i ukloniti postavljene plakate.

(SodaLIVE.ba/RTV Lukavac)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
newton

Cisto sumnjam da ce ih ukloniti nakon izbora i da ce komunalno od neke stranke nesto naplatiti.
Posle proslih izbora na Općii Živinice plakate raznorazne su stojale ( polupoderane, ruglo) i tri mjeseca posle izbora. Niko se nije bio sjetio da ih ukloni.
Samo treba kažnjavati!!!!

Rade_Pendrek

“NAROD ZNA” Da necemo uklanjati plakate :)…. Izadjite na izbore nemojte dopustiti da SDA opet pobjedi.

brzi

SDA JE ZAKON!!!

kadro

Hahah, već su to počeli da sklanjaju, ali oni koji su rekli da ,,NAROD ZNA,,– he, koje mi parole, pa stvarno i jeste tako, da narod zna. Ali, zna za koga i da glasa, to je sigurno, bez sumnje. Isto tako narod zna i da je gladan, i mnoge, mnoge druge probleme, za koje sigurno zna, da će se i riješiti vrlo brzo. A to je, hoćemo promjene, dosta je bilo svega ovoga. Dolje fašisti, naprijed SDP, izbacimo ovu gamad iz njihovih (naših) udobnih fotelja. Živio SDP i do konačne pobjede.

doom

SDP – Drzava za (pra)covjeka! 😀

padobranac

taj slogan bi trebao biti: “NEPISMEN NAROD ZNA”

sarajevska

STRANKA KOKUZA je glavna njima ni plakati ne trebaju

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x