Kinezi u BiH utajili više od milion maraka poreza

3 550

Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO BIH) ove godine podnijela je Tužilaštvu BiH šest izvještaja protiv kineskih državljana zbog utaje i neplaćenog poreza, čime su budžet BiH oštetili za 1.071.000 maraka. Portparol UIO Ratko Kovačević je naglasio da se u periodu od 2007. godine do avgusta ove godine iznos štete zbog neplaćanja poreza kineskih državljana procjenjuje na 8.079.014 maraka.
Kovačević je naglasio da su uvidom u poreske prijave došli do podataka da veći broj predmetnih firmi sa stranim direktnim ulaganjem prestaje sa poslovanjem, odnosno ne predaju poreske prijave u zakonom predviđenom roku, dok sa druge strane registruju nove firme koje nasljeđuju njihovo poslovanje.

“Da bi te nepravilnosti spriječila, Uprava za indirektno oporezivanje je uputila inicijativu Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, jer smatra da je potrebno izvršiti određenu dopunu odredaba Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u BiH”, istakao je Kovačević.

On je naglasio da se ova inicijativa odnosi na to da državljani zemalja koje nisu članice EU, niti zemalja sa kojima BiH ima potpisane ugovore o slobodnoj trgovini, a koji u BiH posluju sa oporezivom djelatnošću u oblasti trgovine ili namjeravaju s njom da posluju u BiH, moraju imati najmanje deset zaposlenih lica u firmi koju osnivaju.

“Od deset zaposlenih lica, njih pet bi trebalo da budu državljani BiH sa stalnom adresom boravka u BiH, dok jedan od ovlašćenih predstavnika firme, uz VSS, takođe treba da bude državljanin BiH”, kazao je Kovačević.

Prema Kovačevićevim riječima, usvajanjem ove inicijative, osim uspostavljanja finansijske discipline, došlo bi i do stvaranja fer tržišne konkurencije i zaštite domaće proizvodnje.

(SodaLIVE.ba/Bizon.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Dado

Nije ni bilo za ocekivat nesto bolje …

sako

samo nam jos oni fale da nam uzimaju ,treba govna izbacit naglavacke iz zemlje,mnoze se ko buba svabe.

lolo bosanac

mogu samo sanjati koliko su nasi domaci uspjesni poslovni ljudi pohapali, ali o tome niko ne smije ni da zucne.lakse je napasti tamo neke kineze i zatalasati izborne mase da su oni krivi za nedostatak novca. ne branim nikoga , ali iz saopstenja vidimo da sam zakon ima nedostataka.svi mi ucestvujemo u tome na bilo koji nacin kupovinom robe bez racuna i sumnjivog porijekla i kvaliteta.vazno je samo da je jevtino zivili kinezi to je nasa stvarnost.lolo bosanac

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x