Kandidati za izbore u BiH mogu biti optuženi za kriminal i ubistvo

2 459

Političarima u BiH nije dozvoljeno da se kandiduju na izborima samo ako su optuženi ili osuđeni za ratne zločine, a ako se protiv nekoga vodi bilo kakav sudski postupak za privredni kriminal ili je optužen za ubistvo koje nije u vezi sa ratnim zločinom, prema Izbornom zakonu BiH, dozvoljeno mu je da se kandiduje za bilo koju funkciju.

Portparol Centralne izborne komisije (CIK) BiH Maksida Pirić izjavila je da je Izborni zakon BiH jasan kada je riječ o ovom pitanju, prenose “Večernje novosti”.”Samo kandidati koji imaju presudu ili optužnicu za humanitarno pravo ne mogu se kandidovati. Ako su u pitanju druge optužnice, nema smetnji da neko bude politički kandidat ili nosilac mandata dok ne bude postojala pravosnažna sudska presuda protiv te osobe”, rekla je Pirićeva.

Zakon predviđa oduzimanje mandata zvaničniku protiv kojeg bude donesena osuđujuća presuda nakon što je izabran i kazna zatvora bude duža od šest mjeseci. CIK je do sada najviše mandata oduzeo zbog sukoba interesa.
Prema podacima nevladinog sektora, u BiH se više od 100 političara nalazi ili na optužnicama ili se protiv njih vode sudski procesi. Iz pravosudnih institucija nema zvanični podataka o broju političara kojima se sudi ili su osumnjičeni. Sudski procesi koji se vode protiv političara u BiH u 90 odsto slučajeva odnose se na zloupotrebe službenih položaja i pljačku miliona maraka državnih para.

(SodaLIVE.ba/SRNA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Gradjanin

Pa ko bi se onda kandidovao ako bi izostabili privredne kriminalce!

Iraq

i ovi sto su sada na vlasti su ili gonjeni ili osumljiceni…nista se tu bitno ne mijenja…danas si olos sutra si vlast

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x