Kafa poskupljuje za 15 odsto

3 642

Cijena kafe na bh. tržištu uskoro će biti povećana za oko 15 odsto zbog poskupljenja te visokotarifne robe na svjetskom tržištu, najavili su domaći prerađivači. Odbor Grupacije prerađivača i distributera kafe BiH konstatovao je na sjednici u Bijeljini da je cijena tone sirove kafe na svjetskom tržištu u junu skočila sa 2.400 na 2.848 eura.

“Ako ovaj trend bude nastavljen većina prerađivača kafe, koji već razmišljaju o povećanju cijena, podići će cijene, jer im sadašnja situacija drastično ugrožava poslovanje”, saopštili su iz te grupacije.

U banjalučkoj firmi “Bom Impex”, najvećem prerađivaču kafe u RS, poznatom po brendu omcafa, kažu da će zbog oštrog poskupljenja te robe na svjetskim berzama biti prinuđeni da za desetak dana povećaju svoje cijene i do 15 odsto.

“Koliko će iznositi cijena kafe u maloprodaji zavisiće od politike trgovaca i njihovih marži”, napominje Mitar Samardžija, direktor “Bom Impexa”.

Na globalni skok cijena kafe, prema riječima domaćih prerađivača, uticalo je jačanje dolara, jer se trgovina kafom na svjetskom tržištu obračunava u toj valuti, te afera sa nenamjenskim trošenjem državnih subvencija za kafu u Brazilu. Manji domaći prerađivači kafe, koji nemaju značajnije zalihe, već su tokom proteklih mjeseci u nekoliko navrata dizali cijenu, dok su veći prerađivači čekali stabilizaciju svjetskih cijena, do kojih, ipak, nije došlo, pišu Nezavisne novine.

U Grupaciji prerađivača i distributera kafe BiH, koja okuplja vodeća preduzeća u toj branši, tvrde da su na tržištu uočili pojavu nelojalne konkurencije koja prodaje jeftinu sirovu i prženu kafu sumnjivog sadržaja.

“Pojedini manji prerađivači počeli su da sa kafom zamješavaju razne surogate, poput ječma i soje, i na taj način obmanjuju potrošače. Stoga pozivamo inspekcijske organe da ispitaju takve slučajeve, odnosno laboratorijski ispitaju sadržaj proizvoda i upoznaju sa naznačenom deklaracijom na pakovanju. Uvjereni smo da će tim analizama otkriti razne nedeklarisane surogate”, istakao je Samardžija.

Što se tiče spoljnotrgovinskih rezultata, bh. prerađivači navode da bilježe pozitivna kretanja, pa je tako u prvih pet mjeseci 2010. zabilježen pad uvoza sirove kafe od deset odsto, dok je izvoz pržene kafe povećan za 37 odsto.

(Sodalive.ba/Nezavisne)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
farmer

nemoj samo kahve,sta ce me drzati budnog uz knjigu nego tozaca,haha

čistizrak

Šta se dešava kad cijena kafe na svjetskom tržištu padne za nekih 10 % ??? Da li će tada “Bom Impex” i drugi prerađivači smanjiti cijenu???

Vip

@ čistizrak

NECE!! SAMO DA ZNAS!!!

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x