Julski računi za struju neće biti opterećeni plaćanjem dodatne naknade

3 503

Informacija koju su objavili pojedini pisani mediji, da će julski računi za električnu energiju biti veći zbog plaćanja posebne naknade za obnovljive izvore električne energije i kongeneracijskih postrojenja , djelimično je tačna, doznajemo u Elektroprivredi BiH.

Naknada će se početi obračunavati tek kada se ispune svi potrebni uslovi i kada konačnu odluku i precizne informacije o načinu plaćanja i iznosu odobri Regulatorna komisija za električnu energiju u FBiH. Po Uredbi o korištenju obnovljivih izvora električne energije, koju je donijela Vlada BiH i koja je stupila na snagu krajem juna, svi korisnici električne energije trebali bi plaćati naknadu za korištenje tih izvora. U ovom momentu postoje problemi oko implementacije pomenute uredbe, zbog čega se Elektroprivreda BiH obratila Regulatornoj komisiji za električnu energiju u FBiH.

„ Mi čekamo njihovo saopštenje i upute kako i na koji način treba implementirati ovu odluku, sve do tada mi nećemo naplaćivati naknadu, jer to nije moguće uraditi bar kada su u pitanju računi za juli“, istakao je Emir Aganović, izvršni direktor za snabdijevanje i trgovinu EPBiH. A kada Regulatorna komisija za električnu energiju FBiH da odobrenje i postavi pravila implementacije, računi će biti opterećeni naknadama.”

Uredba je propisala da će domaćinstva plaćati 0,001 KM naknade za svaki utrošeni kilovat električne energije, što znači da će za 100 kilovata potrošene struje plaćati dodatnih deset feninga, na što će biti obračunavan i PDV”, dodaje Aganović. Tačan podatak kada će početi naplata naknade i kada će građanima po ko zna koji put biti opterećen budžet dodatnim plaćanjima, potražili smo u Regulatornoj komisiji za električnu energiju FBiH.

“ FERK je dobio upit Elektroprivrede BiH te je u fazi proučavanja ove Uredbe i analiziranja kako će se ista odraziti na akta koja donosi FERK”.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
guliver

drkoši!

mehmedic

Krmad gladna i prokleta iz elektro tolike plate imaju i jos bi da gule građanepa izmišljaju načine.

signa_cum_nomine

Ne znam ko je gori, Elektro ili BH-Telecom???

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x