Josipović se izvinio zbog učešća Hrvatske u politici podjele BiH tokom 90-ih

1 437

Američki State Department u srijedu je pozdravio govor hrvatskog predsjednika Ive Josipovića u bh. parlamentu u kojem se izvinio za sudjelovanje Hrvatske u politici podjele BiH 90-ih godina prošlog stoljeća i za stradanja koja su bila rezultat te politike, te je pozvao cijelu regiju na rješavanje svih otvorenih pitanja i blisku saradnju.

“Mi svi skupa pozdravljamo tu izjavu, izjavio je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley”, odgovarajući na pitanja tokom dnevnog susreta s novinarima.

Napominjući da još nije vidio tekst Josipovićeva govora, on ga je komentirao na temelju novinarskog pitanja, ocijenivši da se izvinjenje hrvatskog predsjednika za politiku podjele BiH, poziv na rješavanje otvorenih pitanja i intenzivniju saradnju u regiji, te snažna podrška ustavnim reformama i evratlantskoj integraciji BiH, podudara s nastojanjima SAD-a u regiji.

“To je dio napora na kojem radimo mjesecima, nastojeći ostvariti napredak u regiji, te je vitalno važan aspekt u ublažavanju napetosti, pomirenju među različitim zajednicama i, što je najvažnije, stvaranju atmosfere u kojem se reforme mogu dogoditi”, rekao je Crowley.

U sklopu službenog posjeta BiH hrvatski predsjednik Ivo Josipović održao je govor pred zastupnicima oba doma bh. parlamenta, u prisutnosti najviših državnih dužnosnika i predstavnika diplomatskog zbora. U svom govoru Josipović je prenio izraze poštovanja i saučešća za sve žrtve proteklog rata u BiH, a u četvrtak će lično odati počast žrtvama ratnih zločina u Ahmićima i Križančevu Selu.

(FENA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
AK47

Cestitka,od ovog gospodina trebaju učiti svi u regionu!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x