Još nema vakcina za djecu u dobi od 18 mjeseci

0 1.041

Vakcinacija djece u domovima zdravlja, barem kada je u pitanju TK, već godinama se ne odvija po planu, jer redovno nedostaje barem jedna serija vakcina.

Tako već više od mjesec dana nema vakcine koju bi djeca trebala primiti sa navršenih 18 mjeseci života. Budući da nas je Ministar zdravstva TK Asim Musić već više puta, kada smo tretrirali ovu temu uptio na Ministarstvo zdravstva FBiH, ovog puta smo odgovor potražili direktno u toj instituciji. No, kako nam je saopšteno iz kabineta ministra Safeta Omerovića, zbog upućivanja nan njihovu adresu ministar Musić je veoma neodgovoran, a za vakcinaciju su odgovorna Kantonalna ministarsta.

Kako se nismo željeli baviti međusobnim dijeljenjem komplimenata ova dva ministarstva, odgovor smo potražili u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

„ To je cjepivo kojeg imamo u ograničenoj količini i koje se nabavlja donacijama, tako da je došlo do zastoja prilikom carinjenja, radimo na tom problemu i očekujemo da će vakcina uskoro biti distribuirana“, kazala je Jelena Ravlija, šef Službe za epidemiologiju federalnog Zavoda za javno zdravstvo.

BiH jedna je od rijetkih zemalja u kojima se lijekovi tretiraju u najmanju ruku kao pijačna roba. Koko saznajemo cjepivo kojeg ima u ograničenim količinama, obezbjeđeno je posudbom od Republike srpske. Nabavka se vrši putem tendera, a za one ljekove kod kojih se niko od ponuđača ne javi jednostavno se obustavi. Osim toga, ni sistem saradnje sa kantonalnim ministarstvima koje vakcine distributiraju do zdravstvenih ustanova ne funkcionira baš najbolje.

Iz Ministartsva zdravstva kažu da će i ovaj problem nastojati riješiti što prije, a vakcina bi u TK mogla biti dostavljena već sutra, tako da se očekuje da se sa vakcinacijom započne već sljedeće sedmice.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x