Javno gledanje SP 2010 samo uz FIFA-inu licencu

8 588

Ako je suditi prema informacijama koje pristižu iz BHRT-a, javno gledanje utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoj Africi u kafićima, terasama, na trgovima i drugim javnim mjestima u Bosni i Hercegovini bit će moguće samo uz licencu Svjetske nogometne federacije (FIFA). U određenim slučajevima licenca će se plaćati, a visina naknade kreće se od 1.000 do 14.000 američkih dolara.

“FIFA je izdala propise o javnom gledanju da bi zaštitila medijska prava za SP. Cilj je da se zaštite marketinške podružnice FIFA-e (partneri FIFA-e, sponzori SP-a FIFA-e te sponzori u pojedinačnim zemljama). U tom smislu, FIFA je jedino ovlašteno tijelo za izdavanje dozvola organizatorima događaja za javno gledanje.

Zbog toga se pozivaju svi oni koji žele organizirati javno gledanje utakmica sa SP-a da istovremeno podnesu zahtjeve i prema BHRT-u, kao vlasniku licence za medijska prava prikazivanja SP-a.

Zahtjev za dobivanje saglasnosti za javno emitiranje TV signala obavezan je preduslov za dobivanje FIFA-ine licence. Rok za podnošenje aplikacija je 27. maja”, kaže Sabina Bačvić-Zečević, glasnogovornik BHRT-a. 

Javno emitiranje, u smislu FIFA-inih pravila, predstavlja prikazivanje i gledanje natjecanja  na bilo kojem mjestu osim u privatnom objektu stanovanja, što uključuje (ali se ne ograničava na) kafiće, barove, restorane, stadione, otvorena mjesta, urede, gradilišta, vodena plovila, autobuse, vozove, vojne objekte, obrazovne ustanove, bolnice…

FIFA je podijelila javno emitiranje na komercijalno i nekomercijalno. Za nekomercijalno se ne plaća nakanda, ali je ipak potrebna licenca.

Komercijalnim javnim emitiranjem smatra se kada organizator posredno ili neposredno naplati ulaz za emitiranje prijenosa ili koristi sponzorstvo ili druga komercijalna prava u vezi s događajem ili kada ostvari bilo kakvu komercijalnu korist od prikazivanja događaja. Iako nije precizirano, pretpostavlja se da se ovo odnosi i na povećanje posjeta u ugostiteljskim objektima u vrijeme emitiranja utakmica.

Naknada za organizaciju komercijalnog događaja javnog gledanja bit će donirana za FIFA-inu kampanju “20 centara za 2010”.

“Ova FIFA-ina pravila primjenjuju se u svim zemljama čiji javni emiteri prenose utakmice SP-a” kaže Bačvić-Zečević. Za kontrolu i sankcije u slučaju nepoštovanja FIFA-inih pravila nadležne su njene monitoring-agencije, pojasnila  je ona.

“Ako uoče bilo kakvu nepravilnost ili kršenje pravila, ove agencije će reagirati u skladu sa svojim ovlastima. Znači, ako se ne poštuju pravila, slijede pravne sankcije”, kaže Bačvić-Zečević te dodaje da će, vjerovatno, i ovog puta uvesti praksu zatamnjivanja programa javnih emitera iz susjedstva.

Ona, međutim, nije mogla precizirati o kojim se pravnim sankcijama radi niti kako će biti provedene.

Naknade za komercijalno javno emitiranje događaja su sljedeće:

Kapacitet gladatelja do 1.000 = 1.000 USD 
Od 1.000 do 5.000 = 2.000 USD
Od 5.000 do 10.000 = 4.000 USD
Od 10.000 do 20.000 = 8.000 USD
Za više od 20.000 = 14.000 USD.

(SodaLIVE.ba/dnevnik.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
8 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
soda city

ej budala 😀

PaRaZiT

hahaha gluposti jbt, Ja organizujem kod kuce javno gledanje, TV na terasu i svi pozvani nek mi dodju po prava ta neka 😉

kole

joooj mafije, samo gledaju kako da smahnu pare narodu…
idemo svi gledati tekme napolju, nece slati mozda muriju da gledao ko je gdje stavio proektor i organizirao pracenje tekmi…ccccc
ajd da se Bosna plasirala na SP p ni po jada da onda uvedu ove lience, a ne ovako,,,,
gluspot cista od strane BHT-a i FIFA-e…pozz zzz

ma de ba

hahahahahahah ja mislim da ce biti guzva u tom redu za prijave ……hahahahhah 🙂 …..

zizoboj

masala organizujem u svom dvoristu gledanje ulaz 1 km i ponesi 2 pive

info

pravi potez FIFE cccc koji su to idioti cuj da uzme 1 000USD za gledanje u kafani ….

marines

ma kava fifa cisto sumnjam da je to od fife nego je to dodikova bht naredila..

zgembo

et kod mene na terasi ,kao i svako EP i SP ,javno gledanje utakmica. ulaz par flasa alkohola xD

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x