Javna rasprava o Nacrtu budžeta za 2011. godinu u trajanju od 60 dana

0 445

Nakon što je OV Lukavac, na jučer održanoj, 24. sjednici, jednoglasno usvojilo Izvod iz zapisnika sa 23. sjednice OV održane 28.07.2010. godine, raspravljalo se o Nacrtu Zakona o zaštiti od požara i vatrogastva na području TK, koji je Skupština kantona utvrdila i uputila svim općinama na uvid i javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Pomenuti zakon uređuje pitanja iz ove oblasti u skladu sa federalnim zakonom o zaštiti od požara i vatrogastva u nadležnosti kantona. Amir Sejdinović, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu koji je i sam, kao član radne grupe, učestvovao u izradi i pripremi ovog dokumenta, istakao je jučer, da je navedeni Nacrt nužnost, obzirom da je zaštita građana i Ustavom zagarantovana. Nakon što je sa 28. glasova podržan, vijećnici koji participiraju u OV Lukavac, razmatrali su i Izvještaj o izvršenju budžeta za prvu polovinu 2010. godine. U izvještajnom periodu od 01.01.2010.- 30.06.2010. godine, ostvareni su prihodi i primici u iznosu od 5.630.889 KM ili 36 % u odnosu na planirano. Razlog je to slabije realizacije neporeskih prihoda, tj. naknada za gradsko građevinsko zemljište, na što su se i odnosile primjedbe vijećnika, tj. na intenziviranju aktivnosti na njihovom prikupljanju.

Načelnik Mujkić je pojasnio proceduru od izdavanja rješenja za ggz do naplate za njegovo korištenje i dodao, da Općine nema mehanizme koji bi nbrzali konačnu realizaciju. Istakao je da najvećim uspjehom smatra to, što su nakon 10. godina, okončane aktivnosti kako bi lukavački sud ponovo počeo sa radom. Nakon što su 24. vijećnika podržala Izvještaj budžeta, a njih 5 bilo protiv, razmatran je i Nacrt budžeta Općine Lukavac za 2011. godinu, sa okvirnim planom budžeta za 2012. i 2013. godinu. „ I ove godine, kao i prethodnih sedam, Općina Lukavac je prva bosanskohercegovačka općina, koja je ponudila na usvajanje Nacrt budžeta za sljedeću godinu“, istakao je Mujkić. U narednih 60 dana, trajaće javna rasprava, a za njeno provođenje je zadužena Služba za budžet i finansije. U toku jučerašnje sjednice, mogle su se čuti primjedbe koje su se ticale navedenog Nacrta, ali i organizovanja javnih rasprava u 2009. godini. Na Nacrt, koji predviđa budžet u iznosu od 13.154.909 KM, građani i institucije, imat će priliku iznijeti svoja mišljenja, prijedloge i sugestije na javnim raspravama koje će se u naredna dva mjeseca održati u mjesnim zajednicama Općine Lukavac.

Vijećnici će imati priliku da svoje primjedbe u vidu amandmana upute i na Odluku o izvršenju budžeta za prvu polovinu 2010. godine. Nacrt budžeta Općine Lukavac za 2011. godinu sa okvirnim planom za 2012. i 2013. godinu, dobio je većinsku podršku vijećnika, usvojen je sa 24. glasa za i 2 glasa protiv.

(SodaLIVE.ba/FOTO: arhiv)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x