Izvještaj sa 17. sjednice OV Lukavac

1 541

Na 17. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Lukavac sa predviđenog Dnevnog reda povučene su dvije tačke i to Prijedlog odluke o proglašavanju javnog dobra na dan 31. 12. 2000. godine i Rješenja i zaklučci imovinsko-pravne prirode, a na Dnevni red je dodana jedna tačka: Prijedlog i donošenje odluke o izmjenama i dopunama odluke o visini vijećničkih paušala i drugih naknada.

Obzirom da na Kolegiju nije prihvaćeno da se na Dnevni red uvrsti preispitivanje Odluke o povećanju cijena  toplotne energije i odvoza smeća predloženo je od strane Kluba SDP-a da se ista nađe na narednoj sjednici uz prijedlog da JP “Rad” sagleda sve mogućnosti po ovom pitanju što su vijećnici prihvatili.
Uz prijedlog i sugestije Komisije za statut i pitanja i Komisije za boračka pitanja usvojen je prijedlog Odluke o značajnim manifestacijama i načinu proglašavanja i finansiranja manifestacija od općeg interesa na području opine Lukavac. Ovom Odlukom utvrđuje se način obilježavanja međunarodnih i državnih praznika, značajnih manifestacija i manifestacija od općeg interesa na području općine Lukavac, kriteriji po kojima će se vršiti selekcija i stjecanje statusa općeg interesa za općinu uz prijedlog Kluba SDA da se u ove manifestacije uvrste i Lukavački sajam turizma, te Purački vašar.
Vijećnici su razmatrali i Prijedlog Odluke o obavljanju volonterskog rada nezaposlenih osoba visoke stručne spreme sa područja općine Lukavac. Ovaj prijedlog je jednoglasno usvojen, a Odlukom se odobrava obavljanje volonterskog rada za 77 nezaposlenih visokoobrazovanih osoba.
Na prijedlog vijećnika Jasmina Hodžića prihvaćeno je da za obavljanje volonterskog rada mogu konkurisati i oni koji već obavljaju volonterski rad o svom trošku.
U nastavku sjednice razmatran je i Prijedlog odluke o kriteriju za raspodjelu sitpendija. Ovom Odlukom učenicima srednjih škola sa područja općine Lukavac biće dodijeljeno 17 stipendija, a studentima 22 stipendije.
Na sjednici je razmatran i usvojen i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti JKP “Rad” Lukavac na korigovani početni bilans ovog preduzeća na dan 31.12.1999. godine.
Sa 23 glasa za, 3 suzdržana i 3 protiv usvojena je Odluka o izmjenama Odluke o visini vijećničkog paušala i drugih naknada. Ovom odlukom vijećnički paušali su povećani sa 350 na 400 KM. Umjesto dosadašnjih 50 prisustvo sjednicama će se u narednom period plaćati 150 KM. Kao razloge za povećanje predsjednici klubova su naveli  da su u lukavačkom Općinskom vijeću najniži vijećnički paušali u Federaciji BiH, da su paušali na istom nivou od 2005. godine, te da ovo povećanje treba da stimuliše prisustvo sjednicama vijeća.
Na 17. redovnoj sjednici OV Lukavac razmatran je usvojen Plan akcije za unapređenje inkluzivnog obrazovanja na području općine Lukavac uz prijedlog da se izdvoji više sredstava za edukaciju roditelja i nastavnika, da kategorizaciju djece vrše stručna lica i da se formira mobilni stručni tim.
U okviru kadrovskih pitanja Komisija za izbor i imenovanje i administrativna pitanja nakon provedene procedure preložila listu kandidata za za članove UO JU za odgoj i obrazovanje djece predškolskog uzrasta.
Za predsjednika UO je imenovan Samir Ćosićkić, a članovi su Faketa Sarajlić, Mirela Beganović, Elvisa Ahmetović i Hasija Imamović.
Za člana Komisije za praćenje izvršenja budžeta imenovan je Suad Hasanhodžić, dipl. ecc.
Vijećnik Mirsad Imamović je uputio inicijativu da se Vladi i Skupštini TK proslijedi zahtjev za preispitivanje osnovnog ugovora kao i aneksa ugovora, a posebno da se redefiniše i oduzimanje prava na većinsko upravljanje indijskom poslodavcu.
Na kraju sjednici predsjedavajući OV Suljo Suljević je u ime vijećnika uputio čestitku Radio-televiziji Lukavac za dobijenu dugoročnu dozvolu za emitovanje zemaljskog radio programa, te se zahvalio za dosadašnji doprinos i tehničku podršku u održavanju sjednica.
(SodaLIVE.ba/RTV Lukavac)
0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Iraq

ovo je samo isjecak sa te sjednice i da nije zalosno bilo bi jako smijesno..po 100 maraka jos da stimulise vijecnike da bi radili ono za sto su vec placeni…koja smo mi lakrdija od zemlje..Jedino 3 glasa koji znaju da je ovo sramota…

Sa 23 glasa za, 3 suzdržana i 3 protiv usvojena je Odluka o izmjenama Odluke o visini vijećničkog paušala i drugih naknada. Ovom odlukom vijećnički paušali su povećani sa 350 na 400 KM. Umjesto dosadašnjih 50 prisustvo sjednicama će se u narednom period plaćati 150 KM. Kao razloge za povećanje predsjednici klubova su naveli da su u lukavačkom Općinskom vijeću najniži vijećnički paušali u Federaciji BiH, da su paušali na istom nivou od 2005. godine, te da ovo povećanje treba da stimuliše prisustvo sjednicama vijeća.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x