Izvještaj o radu općinske Službe za civilnu zaštitu za maj 2010. godine

0 692

Aktivnosti službe civilne zaštite Lukavac u maju 2010. godine, bile su usmjerene na uklanjanju ubojnih sredstava zaostalih poslije rata, pronađenih na terenu kao i preduzimanju mjera od požara i tehnoloških eksplozija i poplava.

Zaostala minsko – ekplozivna sredstva su Službi prijavili građani i pripadnici PU Lukavac nakon što su ih pronašli u mjesnim zajednicama Gnojnica, Prokosovići i Smoluća. Na rizičnim terenima su izvršeni uviđaji i sprovedeno sigurnosno obilježavane pronađenih sredstava i uz asistiranje kantonalnog A TUN tima, sva minsko – ekplozivna sredstva su uklonjena, dok su radovi na deminiranju na radilištu Turija – Selo Mira, koje izvodi Centar za uklanjanje mina (BH MAC), u toku.

Teritorijalna vatrogasna jedinica Lukavac je u prethodnom mjesecu intervenisala sedam puta, od čega su u Lukavac gradu četiri intervencije bile tehničke prirode, a jedna zbog poplave, dok je u MZ Hrvati interevenisano zbog požara, a u MZ Puračić izvršena intervencija na jednom pomoćnom objektu. Padavine su izazvale izlijevanje rijeka i potoka iz korita, kao i preljeva preko brane jezera Modrac, što je izazvalo plavljenje Sprečkog, Bistaračkog i drugih polja uz rijeke, o čemu je nadležna služba javnost redovno izvještavala.

Veterinarska stanica Lukavac i epidemiološka služba Doma zdravlja Lukavac, prijavile su i pojavu bruceloze u MZ Prokosovići, od koje su oboljele četiri osobe. Na kraju izvještaja Službe civilne zaštite stoji, da u maju mjesecu na području Općine, nijedno lice nije stradalo od mina.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x