Izgradnja elektroenergetskih objekata prioritet Vlade FBiH

0 478

Izgradnja elektroenergetskih objekata u Federaciji BiH jedan je od prioritetnih ciljeva Vlade FBiH kojom se želi podstaći razvoj i ostalih industrijskih grana istaknuto je danas na Energetskom forumu u Sarajevu. Energetski forum organiziralo je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da bi potencijalnim investitorima, predstavnicima ambasada i javnosti prezentirali elektroenergetske objekte u Federaciji – prvu fazu kao i modele izgradnje i finansiranja.

Ovaj izuzetno posjećen skup, po riječima federalnog premijera Mustafe Mujezinovića, pokazuje opredijeljenost društva i nastojanja Vlade Federacije BiH da se intenzivno krene u tom pravcu. Napomenuo je da su za Federaciju veoma važni i projekti izgradnje saobraćajnica i autoputa na koridoru 5-C jer se na taj način utječe na oporavak ekonomije.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo istakao je da BiH raspolaže značajnim elektroenergetskim potencijalom što je naša prednost u uvjetima krize i zato je potrebno pokrenuti izgradnju elektroenergetskih objekata da bi se dinamizirao ukupan privredni sistem i zaposlio što veći broj ljudi. Naglasivši da se radi o ozbiljnim projektima za budućnost, Hećo je pozvao potencijalne investitore da učestvuju u njihovoj realizaciji.

Predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto je u pismu upućenom učesnicima Energetskog foruma istakla da je ovaj skup prilika da se kroz prezentacije i raspravu dodatno upozna stručna, znanstvena i ostala javnost te nosioci izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH i BiH u cjelini, o planovima Vlade FBiH u ovoj oblasti. “I pored svih poteškoća i prepreka aktuelna vlast planira i provodi značajne gospodarske programe i projekte u interesu cijelog društva”, navela je Krišto.

Izrazila je uvjerenje da će rezultati Energetskog foruma uskoro biti vidljivi, što će biti poticaj i za naredne faze i omogućiti napredak u ovoj oblasti. Pomoćnik federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Hilmo Šehović prezentirao je aktuelno stanje, normative i ostale pretpostavke u vezi s pripremama i izgradnjom elektroenergetskih objekata.

(SodaLIVE.ba/FENA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x