Izabran odbor koji će pratiti rad udruženja građana

4 537

Na području općine Lukavac već tri godine djeluje Skupština udruženja građana čiji članovi su održali radni sastanak na kome je razmatrana informacija o aktivnostima preduzetim na registraciji Skupštine.

Donešena je i Odluka o podjeli sredstava za Udruženja osoba sa invaliditetom, te razmatrana problematika sa kojom se susreću udurženja na području općine Lukavac. Na području općine Lukavac djeluje 52 udruženja garđana.

Predsjednik Skupštine Mihad Sakić iznijevši određene činjenice istakao je da nema pravne osnove da se Skupština može registrovati. Dževad Bišćić, predstavnik Općine Lukavac, prisutne je podsjetio na Sporazum potpisan 2007. godine od strane OV, načelnika i nevladinih organizacija koje djeluju na području naše općine. U istom je navedeno da se podržava rad NVO, te da se ovim aktom uspostavljaju jasne, efikasne i transparentne procedure međusobne saradnje i partnerstva nevladinog i javog sektora.

Na Skupštini su imenovani članovi odbora koji će pratiti rad udruženja. U odbor su imenovani:

1. Ramiz Hankić
2. Nikola Repac
3. Vanja Osmanović
4. Zijad Arapčić
5. Ferida Kavgić
6. Džemal Memić
7. Dragan Tomić.

Na Skupštini je donesena i odluka da se u narednih 10 dana održi konstituirajuća sjednica.

Po drugoj tački Dnevnog reda rečeno je da su budžetom planirana sredstva za rad Udruženja za osobe sa invaliditetom u iznosu od 11.000 KM. Sredstva su se do sada raspoređivala na sedam ovakvih udruženja, ali su naknadno formirana još dva udruženja. S tim u vezi članovi Skupštine su donijeli odluku da se sredstva rasporede na svih devet udruženja.

Članovi udurženja su ovom prilikom iznijeli i probleme sa kojima se susreću u svom radu, te konstatovali da je potrebno tražiti više sredstava iz budžeta za rad udruženja na području lukavačke općine.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
ziće

Jednostavno ne mogu da vjerujem da se i ova skupština može formirati. Neznam zbog čega i koja je istinska uloga te skupštine. Eto imenovan je odbor koji će pratiti rad udruženja. Od tog odbora će kako ja razumijem zavisiti hoće li udruženje dobiti sredstva ili neće. Dali će ta skupština ili imenovani odbor ubuduće pravilnije rasporediti sredstva udruženjima za organizaciju Memorijalnih turnira tako da udruženje iz Devetaka neće dobiti 5000 KM, Duboštica 2000 KM itd. a znamo da gotovo svi klubovi tj.udruženja građana imaju svoje memorijalne turnire. Ako je cilj te skupštine da to pošteno raspodijeli onda treba da postoji i da se konstituira. Ukoliko to nije tako onda je zaista ta skupština i taj odbor nepotreban.

vANJA

Ziće.. Najljubaznije te molim, s obzirom da nisi upućen, onda nemoj da dajes takve komentare…

Mrcomentall

vANJA … pa, de, ti … najljubaznije … objasni … s’ obzirom, il’ bez obzira … 🙂

ziće

Ja komentiram ono što pročitam, a ovdje se kaže i da nema pravnog osnova da se ta skupština formira, zatim da postoji sporazum o saradnji OV i nevladinih organizacija. Možda i nisam upućen vidim ti si u tom novoizabranom odboru te bi volio od tebe konkretniji komentar. Uvažavam svačije argumente i činjenice ukoliko su mi dostupne ali sve do tada ja smatram da je ovaj odbor i skupština suvišan i bespotreban.

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x