Isplata januarskih penzija u FBiH počet će 5. februara

0 590

Isplata januarskih penzija u FBiH počet će 5. februara, po koeficijentu 1,65 za redovne i 1,485 za penzije ostvarene pod povoljnijim uvjetima, odlučio je Upravni odbor Federalnog zavoda PIO na sjednici u Sarajevu.

Penzije za januar primit će više od 356.000 korisnika, zašto će Federalni zavod PIO morati osigurati 132 miliona KM, računajući i troškove isplate. Budući da je Federalni zavod u januaru ostvario priliv sredstava u iznosu od 117 miliona KM, što je nedovoljno za isplatu penzija na dosadašnjem nivou, Vlada FBiH će intervenisati sa 10 miliona KM, a Zavod će ostatak od sedam miliona osigurati iz tekućih prihoda.

Ovakav dogovor rezultat je sastanka održanog u pauzi sjednice Upravnog odbora sa premijerom FBiH Mustafom Mujezinovićem, resornim ministrima Vjekoslavom Bevandom i Pericom Jelečevićem, te menadžmentom Federalnog zavoda.

Dogovoreno je da treba učiniti sve kako bi penzije ostale na istom nivou, uz konstataciju da treba iskoristiti sve finansijske mogućnosti i još aktivniju saradnju sa Međunarodnim monetarnim fondom.

(SodaLIVE.ba/FTV)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x