Inicijativa građana i Naše stranke predata OV Lukavac. Da li će OV Lukavac podržati građane?

2 489

Naša Stranka – Opštinski Odbor Lukavac, obavještava javnost da je u petak 14.05.2010. godine predala Opštinskom vijeću Lukavac, inicijativu za kupovinu instrumenta za mjerenje kvaliteta zraka. Važno je napomenuti da je ovu inicijativu svojim potpisom podržao 1001 građanin i građanka Opštine Lukavac.

Podsjećamo da je Naša Stranka Opštinski Odbor Lukavac, 15. marta 2010. godine pokrenula kampanju pod nazivom „Lukavcu se diše“. Razlog pokretanja ovih aktivnosti je loša kvaliteta zraka na području grada Lukavca što je posljedica svakim danom sve veći broj oboljelih od respiratornih oboljenja.

U sklopu spomenute kampanje organizovali smo okrugli sto na temu „Mjere za smanjenje onečišćenja zraka“. Pored predstavnika političkih partija, nevladinih organizacija okruglom stolu prisustvovao je načelnik Opštine Lukavac gospodin Dževad Mujkić.

Opštinski načelnik je podržao ovu aktivnost i dao obećanje da će Opština Lukavac novčano učestvovati 25% od ukupne cijene mjernog instrumenta, a da prema njemu ostalih 75%, treba da plate 3 najveća zagađivača.

Treba napomenuti da se i pored poziva na okruglom stolu nisu pojavili predstavnici: Ministarstva turizma i okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstva za industriju, energetiku i rudarstvo Tuzlanskog kantona, Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona i predstavnici lukavačkih fabrika.

Ovim putem molimo sve vijećnike Opštinskog vijeća Lukavac da u cilju zdravijeg života podrže ovu inicijativu.

Na kraju se zahvaljujemo svim građanima i građankama što su svojim potpisom postali dio kampanje, kojoj je cilj manje oboljelih, čišći zrak, odnosno ljepši i zdraviji život na našoj opštini.

OO Naša Stranka Lukavac

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Šizofreničar

Potpis od 1001 građana će završiti kao i bajka 1001 noć, samo šupljom pričom 😀

DOSTA

Ove fabrike su pod ingerencijom federacije a njih bas i briga za gradane opstine Lukavac, kako se oni donose s pram svojih gradana takav isti odnos imaju i vlasnici fabrika. Oni se jos uvijek pokusavaju da ignoriraju cijelu situaciju i da se stradanje i gubitak zdravlja stanovnistva Lukavacke opstine prihvati kao koleteralna steta zarad razvoja BiH. Osim zdravlja velika je steta napravljena na ekoloskom planu. Rijeka Spreca je mrtva rijeka, 100-ne hektara obradive zemlje je pod kresnom vodom koja se svakodnevno isparava i zagaduje, vocke vise i ne radaju – guse se kao i gradani. Jezero Modrac je prekomjerno zagadeno u zadnjih 10 godina a najvise od strane Banovickih rudnika uglja…

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x