IFC odobrila 15 miliona eura Sisecamu za unapređenje konkurentnosti preduzeća u BiH

6 568

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske Banke, odobrila je kredit od 15 miliona eura turskom koncernu Sisecam u cilju poboljšanja konkurentnosti njegovog supsidijarnog preduzeća u Bosni i Hercegovini, Sisecam Soda Lukavac d.o.o., proizvođaču lake i teške sode koja se koristi u proizvodnji stakla i deterdženata.

Kreditna sredstva iskoristit će se za povećanje proizvodnje kvalitetne lake i teške sode za tržište u Bosni i Hercegovini kao za šire tržište jugoistočne Evrope. Na taj način će se također omogućiti otvaranje novih radnih mjesta u Lukavcu, gdje je Sisecam jedan od najznačajnijih poslodavaca. Pored toga, povećanje kapaciteta proizvodnje Sisecam Sode Lukavac d.o.o. povećat će potražnju slanice i krečnjaka iz lokalnih rudnika, te na taj način pružiti više mogućnosti lokalnim podugovaračima i omogućiti otvaranje novih radnih mjesta u zemlji.

“IFC, značajan finansijski partner Sisecama, još jednom je dokazao svoju podršku i opredjeljenost za naš koncern”, rekao je Ahmet Kirman, predsjednik koncerna Sisecam i dodao da povjerenje koje IFC ima u njih se se ogleda u suradnji na projektima regionalnog širenja, što predstavlja sastavni dio strategije rasta Koncerna.

2007. godine, IFC je koncernu Sisecam odobrio kredit od 24 miliona eura kako bi mu pomogao u finansiranju kupovine Sode Lukavac, u to doba kompanije u državnom vlasništvu koja je poslovala s gubitkom. Novi kredit će Sisecamu pomoći da zaokruži svoj angažman u Sodi Lukavac d.o.o. nakon privatizacije, kao i da ga razvije u svoj regionalni proizvodni centar.

“IFC je sretna da je mogla pomoći još jednoj investiciji `Jug-Jugu` koja uključuje neku tursku kompaniju”, rekao je Dimitris Tsitsiragos, direktor IFC-a za Bliski Istok, Sjevernu Afriku i Južnu Evropu. “Nadamo se da ćemo saradnjom sa Sisecamom u Bosni i Hercegovini potaknuti i druge investitore da istraže investicione mogućnosti koje nudi bosanskohercegovačka ekonomija”, dodao je on.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
gastarbajter

jaooo krediti se daju kapom i sakom a ko ce to vracat..uzmi ukradi izmuzi p a haj napusti i ostavi fabriku u dugovima. Kredit ce se iskoristit za povecanje proizvodnje..nijedne rijeci o ugradnji filtera ili modernije tehnologije.Samo cemo dobit vise dima i cadja iz dimnjaka a i to da ce s e neko zaposlit i to je jos vise prasine u oci

toooka

@gastarbajter pa jesil prolazio ovih dana kroz lukavac, soda je prethodnih dana ugradila novi sistem filtera i više ne puši, tako da ova izjava, za dim nema veze

denis

Jest vala bas sad je ljepota u Lukavcu, unazad vec par dana mi je drukcija slika kad ujutro idem na posao. Nema vise dima pa mi nesto neobicno heheh, al zato ga je pocela koksara pocela redovno izbacivat. Usput da pitam jel neko zna sta se radi na onom zemljistu kod Spečkog mosta u Puračiću. Nesto se sređuje???

curica

hvala bogu bilo je i vrijeme da se nesto uradi po tom pitanju…..

.i.

Prave korito.!

gastarbajter

Do kad ce taj novi sistem da radi?? Smijel se ko kladit da ce radit bez problema i da necemo nkad vise vidit dima..pogotovo kad povecaju proizvodnju…ako ce povecet proizvodnju hoce li jos jedan dimnjak stavit..ako j e dosad recimo sagorivalo manje a poslije ce vise a sve kroz isti dimnjak kolike su sanse da se nesto sjebe..i sta je sa tzv bijelim morem..hoce li i njega prosirivat..hoce li sad i zabe u Spreci da pocrkaju?

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x