Hypo hobotnica se raspetljava i u BiH

0 468

HYPO banka je dikutabilno poslovala i u Bosni i Hercegovini. Njihovo poslovanje ne istražuju domaće vlasti, ali to zato čine austrijski istražitelji.

Banka je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila negativan bilans od pola milijarde eura, a kao razlog tome u tekstu se navode loši krediti za područje jugoistočne Europe koje su, između ostalih, u BiH dobili mnogi poznati poduzetnici. Među njima su širokobriješka braća Ivanković-Lijanović, koja su preko tri tvrtke podigla kredite u iznosu od 33,5 miliona eura te se pokazala kao vrlo neuredne platiše. Zatim slijedi porodica Selimović koja je vlasnik Sarajevske pivare i brojnih drugih tvrtki te dnevnog lista Oslobođenje. Oni su od Hypo banke uzeli kredit od oko 22 miliona eura, ali ga, za razliku od Lijanovića, uredno vraćaju, piše Slobodna Bosna.

Od bosanske Hypo banke kredit od 17,5 miliona eura je uspio dobiti i srpski tajkun Miroslav Mišković, i to preko banjalučkog maloprodajnog lanca Tropic. List kao dužnike koji se nalaze pred finansijskim slomom navodi Banjalučku pivaru koja je dobila kredit od 18,5 milijuna eura, sarajevsku televiziju Hayat te tvrtku OKI Edhema i Ševkija Okerića koji su morali prodati svoju poslovnu zgradu na Marijin dvoru u Sarajevu kako bi počeli vraćati kredit od 16,7 miliona eura.

U Republici Srpskoj su kredite kod Hypo banke dizale i entitetske institucije. Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske dobio je kredit u iznosu od 7,7 miliona eura, dok je banjalučka Toplana posudila 6,4 miliona eura. Kredit sličnog iznosa je od Hypo banke dobio i sam grad Banja Luka.

(SodaLIVE.ba/Index.hr)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x