Hospitalizacijom Tomislava Petrovića žele riješiti gorući problem u FBiH

0 579

Ovih dana javnost je obaviještena da je Općinski sud Tuzla u izvanparničnom postupku dana 08.09.2010. godine donio Rješenje kojim se Petrović Tomislavu, koji je u stanju neuračunjljivosti izvršio višestruko ubistvo određuje prisilna hospitalizacija na Psihijatrijskoj zdravstvenoj ustanovi JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla – Klinika za psihijatriju.

Na ovaj način se pokušava riješiti veliki gorući problem u FBiH u kojoj nema adekvatne ustanove, za čuvanje, liječenje, resocijalizaciju i rehabilitaciju osoba koje u stanju neuračunjivosi zbog trajne ili privremene duševne bolesti ili poremećenosti počinile krivično djelo. Time su grubo povrijeđena osnovna ljudska prava osoba koje se svakodnevno liječe na Klinici za psihijatriju u Tuzli, a to je pravo na duševnu i fizičku sigurnost tokom liječenja.

Istovremeno je i osuđenom Petrović Tomislavu oduzeto pravo da se liječi, čuva i rehabilituje u ustanovi koja za to ima sve pretpostavke. U Bosni i Hercegovini za to je jedino i isključivo nadležna Psihijatrijska bolnica Sokolac sa svojim forenzičkim odjeljenjem.

U prethodnom periodu javnost je upoznavana sa faktičkim stanjem da na Klinici za psihijatriju ne postoje prostorni niti kadrovsko-stručni uslovi da se sprovede zakonsko čuvanje, liječenje, resocijalizacija i rehabilitacija osoba kojima po zakonu samo takav tretman pripada i koje mogu računati na učinkovitost takvog tretmana. Psihijatrijska klinika u Tuzli nije niti registrovovana za prijem takvih osoba, a nisu napravljeni ni podzakonski akti, kojim bi se obezbijedila finansijska sredstva za smještaj takvih osoba.

Obzirom da slučaj Tomislava Petrovića nije usamljen, ovim gestom se otvara mogućnost da se svi neuračunljivi počinioci krivičnih djela, na ovaj ili sličan način smještaju prisilno na Kliniku za psihijatriju.

Time će Klinika izgubiti svoj osnovni smisao: dijagnostika i inicijalno kratkotrajno liječenje pacijenata te edukacija studenata i učenika zdravstvenih struka.

Klinika za psihijatriju je uklopljena u Reformu zaštite mentalnog zdravlja u zajednici što podrazumijeva visoko naučnu i stručnu dijagnostiku i terapiju, nakon čega se pacijent prevodi u službu primarne zdravstvene zaštite.

Prisilnim smještanjem psihički poremećenih počinalaca krivičnih djela Klinika gubi tu svoju bazičnu funkciju i postaje mjesto lošeg tretmana i jedne i druge kategorije pacijenata kao i apsolutno nemogućih i neprihvatljivih uslova za rad samog osoblja.

Zbog toga bi trebalo biti jasno zašto Klinika za psihijatriuju JZU UKC Tuzla to jednostavno nemože prihvatiti.

Ovim ponovno aktualiziramo važno pitanje u FBiH – izgradnja adekvatne ustanove za zbrinjavanje ove vrste osuđenika, koje izabrani političari moraju rješavati što prije.

Obraćamo se javnosti, Federalnom ministarstvu pravde i Federalnom ministarstvu zdravstva te nadležnim organima, i tražimo preduzimanje odgovarajućih mjera za rješavanje ovog problema.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x