Hiljade ljudi na komemoraciji u Tuzli

0 479

Komemoracija poginulim održana je danas na Kapiji u 12 sati. Učenjem fatihe i minutom šutnje, te polaganjem cvijeća na Aleji mladosti i na Kapiji odata je počast za 71 mladi život koji se ugasio 25. maja 1995. godine.

Dan mladosti postao je Dan žalosti, a Tuzla će vječno nositi u crcu svoju prekinutu mladost. Na današnji dan ubijena je 71 mlada osoba, a preko 150 ih je ranjeno. Tuzla je tog dana ranjena u srce, a bol za izgubljenom mladosti traje i trajaće zauvijek.

Najteže je bilo porodicama, rodbini i prijateljima, kao i ranjenim koji su preživjeli Kapiju. Za ovaj zločin pred sudom BIH nepravosnažno je osuđen Novak Đukić, bivši komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske. Osuda od 25 godina zatvora bio je još jedan težak udarac za Tuzlu i roditelje ubijenih.

Današnjoj komemoraciji prisustvovao je i član predsjedništva BiH Željko Komšić koji je da se BiH mora posvetiti opdnosu pravosuđa prema ratnim zločinima I iznijeti istinu na vidjelo. Jedino takvo nećemo svojoj djeci ostaviti sjeme zla, istakao je Komšić. On je izrazio divljenje prema Tuzli I Tuzlacima, koji su i na ovako težak dan ostali dostojanstveni u svome bolu.

Komemoraciji na Kapiji danas su prisustvovali roditelji ubijene djece Sarajeva koji su kako kažu došli da podjele bol sa svojim prijateljima iz Tuzle jer najbolje razumiju bol gubitka djeteta. Zajednička im je i nada da svi ovi zločini neće proći nekažnjeno.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon/Foto: Čupo)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x