Građani sa područja općine Lukavac učestvuju na “Maršu mira”

3 859

Marš mira – putem smrti do slobode, protestni je pohod otvorenog karaktera, sa međunarodnim učešćem, koji se odvija na godišnjem nivou. Marš se odvija mapiranom trasom sličnoj onoj kojom su 1995. godine Bošnjaci iz “sigurnosne zone” Srebrenica pokušali da, nakon njenog pada u ruke VRS, dopru do slobodne teritorije pod kontrolom 2. korupsa Armije RBiH.

Marš se održava već šestu godinu zaredom s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije RS, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” – Srebrenica u julu 1995. godine.

Pohod nosi naziv protestni, jer ima za cilj animiranje svih relevantnih aktera, na lokalnom i međunarodnom nivou, za brže hapšenje i procesuiranje osoba odgovornih za počinjene zločine, radi zadovoljavanja pravde kao preduslova za izgradnju trajnog mira i tolerancije među narodima u BiH.

Kolona učesnika, koja broji hiljade ljudi sa skoro svih dijelova planete i svake godine se povećava, kreće iz
MZ Nezuk (opština Sapna) i u periodu od tri dana prelazi put dug oko 110 kilometara, da bi došla do Potočara (opština Srebrenica).

Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica sa lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršute.

Marš mira traje tri dana, od 08.07 do 10.07.2010. godine, sa isto toliko etapa. Svaka od etapa duga je između 35 i 40+ kilometara. Kolona polazi 08.07.2010. oko 08.30 sati iz Nezuka, opština Sapna.

Planinarsko društvo “Svatovac 47” će i ove godine biti učesnik Marša Mira, a kao i svake godine, uz starije vodiče, idu i mlađe generacije, koje na taj način odaju počast stradalima na tom putu u periodu 92′-95′.

U četvrtak 08.07.2010 (oko 05:00 h) planinarsko društvo kreće na put prema Nezuku odakle će sa ostalima krenuti ka Potočarima. Na potezu od Nezuka – kao polazišta, pa do Potočara – kao odredišta, učesnici prolaze slijedećom maršutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

Trasa uključuje teško prohodne brdsko-planinske predjele (Udrč, 1043 m), gusto pošumljene predjele sa potocima, a prolazi i kroz određen broj povratničkih naselja, čije su gostoprimstvo ranijih godina osjetili mnogi učesnici ovog pohoda.

Na svakoj od navedenih lokacija učesnici su u prilici vidjeti neko od značajnih mjesta iz ne tako davne prošlosti: mjesta na kojima je došlo do masovnih pogubljenja zarobljenih Bošnjaka, ili mjesta na kojima su pronađene primarne ili sekundarne masovne grobnice.

U toku Marša se na određenim lokalitetima održavaju kraći historijski časovi, na kojima se mogu čuti i svjedočenja preživjelih osoba učesnika “Marša smrti” iz 1995. godine. Svaka od etapa završava na punktovima za prenoćište, koje obezbjeđuju Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Na protestni pohod jutros u 8 sati krenula je i grupa mladića iz Puračića: Bernes Salkić, Sanel Hodžić, Nedim Karić i Armin Halilović. Njima će se u Nezuku pridružiti skupina mladića i djevojaka iz sa područja općine Lukavac.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Šizofreničar

ABD
Jedva čekam 🙂
4 put 🙂
Sretno svim Lukavčanima, i vidimo se u Nezuku

TML

Sretno svima sa opstine Lukavac koji su krenuli na put.Svaka cast za postovanje!Sa srecom!

sanel hodzic

sledece godine akobogda idemo u vecem i organizovanom broju….hvala …… PURACIC-NEZUK 65 km NEZUK-KAMENICA 52km KAMENICA-KONJEVIC POLJE 37km KONJEVIC POLJE-POTOCARI(MEMORIJALNI CENTAR) 47 km ukupno PURACIC-POTOCARI (210 km)….preko 80 drzava svijeta KAMBODZA,ALZIR,SPANIJA,EKVADOR,NJEMACKA,FINSKA,SVICARSKA,SVEDSKA,ALBANIJA,TURSKA,ITALIJA,FRANCUSKA,PARAGVAJ,HRAVSKA,SRBIJA,SLOVENIJA, ITD…PREKO 2.000 STRANACA KOLONA JE JEDNO VRIJEME BILA I PREKO 10 km s jednog brda na drugo se vidi kolona ljudi..moram se osvrnut i rec da je nasem momku turcin pomogao s inekcijom koju je imao kod sebe a nasi doktori mahali rukama oko njeg vode imali nisu a covjek je srcani imao nakon 20 min je prebacen halikopterom do tuzle….NAJSTARI COVJEK MUJO JE IMAO 89 GOD A NAJMLADJA JE BILA DJEOVJCICA IZ JANJE SA 6 GODINA!!!

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x