GIKIL: Da li će zbog kašnjenja dvije plaće biti ugašena tvornica?

5 378

Pismo upozorenja Štrajkačkom odboru i Sindikatu – Proizvodnja dovedena u pitanje – Kupci očekuju isporuku 168 vagona koksa – Uposlenici i dalje blokiraju izlaz proizvoda – Sudska odluka se ne poštuje – Da li će 1.200 uposlenika ostati bez posla – Ugovori o godišnjem plasmanu dovedeni u pitanje.

Menadžment GIKIL Global Ispat koksne industrije Lukavac danas je uputio pismo upozorenja Sindikalnom povjereništvu ove kompanije i Štrajkačkom odboru, u kojem sa visokom dozom zabrinutosti, traži da se hitno odobri otprema gotovih proizvoda, jer će se u protivnom uskoro doći u situaciju da će proizvodnja koksa i anhidrida maleinske kiseline stati. Prema ovoj informaciji na otpremu čeka 168 vagona već natovarenog koksa koji je morao tokom ponedjeljka 11. januara biti plasiran prema Pločama.

Također, za kupce u Poljskoj trebao je biti isporučen transport anhidrida maleinske kiseline, ali je i to blokirano. Ukoliko ne budu plasirani proizvodi, podsjećaju iz Menadžmenta, ne može se očekivati ni isplata zaostalih plaća zbog kojih je štrajk i pokrenut.

U petak 8. januara nadležni sud u Tuzli zabranio je nastavak štrajka jer je nelegalan, međutim, i pored toga Štrajkački odbor nije donio odluku o prekidu štrajka, a uposlenici GIKIL-a blokirali su i još uvijek drže pod kontrolom izvoz proizvoda iz kruga tvornice.

U Menadžmentu podsjećaju da će, s obzirom da su ugovori o nabavci uglja neophodnog za koksovanje direktno uslovljeni čak i dnevnim plasmanom proizvoda, već za nekoliko dana doći do katastrofe, jer će ponestati sirovine, a time će biti zaustavljena kompletna proizvodnja.

Drugo, na ovaj način će se vjerovatno dovesti u pitanje realizacija dva velika godišnja ugovora o plasmanu koksa, u okviru kojih je trebala biti pokrenuta i Četvrta koksna baterija.
Cijeneći da je situacija u koju je dovedena GIKIL-ova tvornica koksa postala više nego ozbiljna, prijeteći da dovede do potpunog gašenja proizvodnje, iz Menadžmenta su još jednom pozvali uposlenike da i sami shvate ozbiljnost situacije, te da zajedno sa Menadžmentom pokušaju iznaći rješenje. Oni su i ovoga puta podsjetili da teška ekonomska kriza trese cijeli svijet i da je većina koksara u svijetu zaustavila proizvodnju, a da u GIKIL-u nije otpušten ni jedan radnik.

Menadžment je isplativši u posljednjih pet godina ukupno sedamdeset plaća pokušao ispuniti sve svoje obaveze prema uposlenicima, ali su ipak posljednje dvije plaće zakasnile. Međutim, to ne bi trebao biti razlog za tako radikalne poteze koji mogu ugasiti tvornicu i bez hljeba ostaviti 1.200 uposlenika, smatraju prvi ljudi GIKIL-a.

PR Tim GIKIL-a

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
murat

….drugovi radnici pusti te vi suplje price “zbog dvije zaostale plate i strajka radnika biti ugasena tvornica”…gdje to ima…ccccc…
to su smao pritisci iz kriminalni krugova to jeste rukovodstva ove fabrike na radnike da ih prestrase da puste robu, da se proda, oni pohapaju pare a vi opet ispadate papci ko i uvjek, nego dogovori te se pa nedaj te ne samo da roba izlazi iz kruga fabrike nego nedaj te da izadju i ovi kriminalci i mafijasi iz menadzmenta koji prosipaju lafinu i odnosno prasinu u oci, pa kad ne budu isli svoji kucama i bili gladni i zedni kao sto ste Vi u ovom trenutku da ce vam sta got pozeli te…..
BUDITE UPORNI I BICE PLACA I BOLJI USLOVI ZA RAD…

Denal

Ma samo nedat da ide koks, oktobar, novembar i decembar nema plata, pa treba radit dzaba za onog indijanca

666

ne dajte da fabrika radi, pa sigurno nece ostat na dvije plate, dugovat ce i vise. dokle god se ne radi ni ne zaradjuje se, a gdje se ne zaradjuje tu nema ni plate, cista matematika.

Denal

@666 a gdje se to ne radi?

Amar

@666 Samo sto oni rade, a nedobivaju nista za rad!!!

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x