GIKIL bilježi 269,76% uvećani rast proizvodnje

9 1.023

Sa 269,76 % uvećanom proizvodnjom koksa u prvih šest mjeseci ove godine Global Ispat Koksna Industrija doo Lukavac jedna je od ključnih kompanija zaslužnih za rast industrijske proizvodnje u Federaciji BiH.

Predstavnici Global Ispat koksne industrije sastali su se prije nekoliko dana u Sarajevu sa novim ambasadorom Bosne i Hercegovine u Indiji nj.e. dr. Seadom Avdićem. Razgovarano je o dosadašnjim investicijama indijskih partnera u BiH, konkretno o investiranju u GIKIL. NJ.E. ambasador Avdić konstatovao je kako se investicije indijskih poduzetnika mogu uzeti kao primjer najuspješnijeg modela investiranja i privatiziranja bh. preduzeća i kompanija. Zamjenik generalnog direktora GIKIL-a Faik Buševac informisao je ambasadora Avdića o postignitim uspjesima GIKIL-a u proteklih šest mjeseci.

Naime, nakon teške borbe sa svjetskom ekonomskom krizom u Global Ispat koksnoj industriji Lukavac (GIKIL) došlo je do stabilizacije proizvodnje. Rezultat je to zajedničke borbe Menadžmenta i uposlenika kompanije koji je doveo do povećanja proizvodnje i izvoza koksa istakao.

Izvještaji za proteklih šest mjeseci pokazuju da je GIKIL pored uspjeha u proizvodnji koksa, u odnosu na isti period prošle godine ostvario i izuzetne rezultate u proizvodnji sirovog katrana od 246,40%, amonijum sulfata od 190,09% i koksnog gasa od 414,64%.
Sa 269,76 % uvećanom proizvodnjom koksa u prvih šest mjeseci ove godine Global Ispat Koksna Industrija doo Lukavac jedna je od ključnih kompanija zaslužnih za rast industrijske proizvodnje u Federaciji BiH.
Ove godine je proizvedeno i 2 845 tona sirovog benzola, koji se u prvih šest mjeseci prošle godine nije nikako proizvodio u ovoj kompaniji.

Ove činjenice pokazuju da je konačno došlo do oporavka lukavačkog giganta, a to se odmah odrazilo na pozitivan cjelokupan rast industrijske proizvodnje u Federaciji BiH, koja je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila povećanje od 2,5 odsto.
Iako je kompanija prošle godine bila teško pogođena globalnom recesijom kada su njen rad i sudbina više od 1 000 zaposlenih radnika bili su dovedeni u pitanje GIKIL je uspio da uspješno prebrodi krizu, a da pri tome ne otpusti nijednog radnika.
Što je najvažnije, pozitivan trend u GIKIL-ovoj proizvodnji se direktno odrazio na stabilizaciju plata radnika koji se isplaćuju redovno i prema dogovoru koji je postignut sa sindikatom ove kompanije.

Cilj sastanka u Sarajevu bio je upoznavanje ambasador BiH u Indiji sa dosadašnjim aktivnostima indijskih investitora u našoj zemlji radi učvršćivanja saradnje i privlačenja novih investicija u Bosnu i Hercegovinu.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
TT

da Bog da porastao na 500% :):):)

beep

super samo da smanje zagađenje 500%

eee

Zanimljivo je da clanak govori samo o rastu proizvodnje a da nema ni rijeci o rastu profitabilnosti. Nigdje ni slova o finansijskoj uspjesnosti ove fabrike. Ukoliko se pogleda finansijski izvjestaj (pa bio on “namjesten” ili realan) moze se vidjeti da je Koksara 2009. godinu zavrsila sa pozitivnom nulom a Soda sa 13,5 miliona maraka minusa i nalazi se na 15. mjestu medju najvecim gubitasima u FBiH za proteklu godinu.

eee

Ne bi bilo lose pogledati i koliko je novca FBiH “utukla” u Koksaru kako bi ocuvala tih 1000 radnih mjesta i odrzala, koliko toliko, socijalni mir u Lukavcu. Za te milione koji su injektirani u Koksaru moglo se otvoriti 1000 radnih mjesta u mnogo ciscoj i modernijoj proizvodnji.
Nije mi jasno zasto se mi Bosanci i dalje ponosimo najprljavijom industrijskom proizvodnjom koja cak nije ni isplativa na ovim podrucjima.

meho

cudna neka analiza,gdje se ne pominje km,euro ili dollar.radnici ne rade za procente nego zele da imaju sta u dzepu.samo se govori o procentima.pa nije im ni bilo procentualno tako visoko skociti,jer prije toga su radili na minimumu?
kako eee rece,daj ti bilancu,da se vidi sta se zaradilo.ova informacija je vrlo povrsna,i ako ju je neko iz koksare od zvanicnika dao,onda je pravi amater.

lolo bosanac

cifra ogromna ali vrlo diskutabilna i na nicemu utemeljena.sigurno izbacena pred izbore ko biva industrija se oporavlja, neznam da li su radnici dobili isto toliko povecanje.samo nekoliko nedelja prije bilo je kukanja od iste kompanije da tesko posluje,neznam koliko su duzni zeljeznici ,svojim dobavljacima i ostalim.zato bi bilo posteno da daju potpunu analizu svoga poslovanja sa ixnoso novca koji su dobilii odporez gradana .da li su uplatilu sve svoje obaveze,poduzeli sta na zastiti zivotne okoline i td. lolo bosanac

izbrisano ime

samo naprijed i da se ne urekne….aBd i bolje da bude…ha ya…;)

*Zamijenite ime koje koristite na SodaLIVE.ba – Administrator

lovac

Svaka cast meho za komentar,podrzavam sve sto si rekao,ali ako je to stvarnost kako pise,onda treba prvo cestitati radnicima koji su svojom mukom uspjeli da spase ovaj nas gigant…

eee

@ lovac – nisu radnici uspjeli da spase ovaj nas gigant nego je Vlada uspjela da utrpa milione u rupu bez dna. Zalosno je sto se samo govori o procentima uvecanja proizvodnje a da se ti procenti ne vezu ni za kakve brojke niti se te brojke porede sa necim sto bi prosjecan citalac mogao razumjeti. (Npr. “proizvodnja je uvecana za oko 270% u odnosu na prvih sest mjeseci prosle godine kada su radnici Koksare neprestano bili u strajku i proizvodnja bila na tehnoloskom minimumu. Treba spomenuti jos da je trenutna proizvodnja jos uvijek pet puta manja od predratne.”)
Clanak je pravi amaterski. Izgleda mi kao nesto sto bi napisao netko iz koksarine sluzbe odnosa s javnostima a ne kao djelo novinara. Ako novinar nije dobio ove podatke koje bi od ovoga clanka napravile vijest onda clanak nije trebalo ni objavljivati jer ne govori nista. Vrlo stura i nepotpuna informacija na prosjecnog citaoca djeluje zavodljivo i zbunjujuce. To bi svaki novinar trebao znati.

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x