FTV i RTRS u predizbornom programu odstupaju od pravila

0 479

Udruženje/udruga BH novinari skreće pažnju Radio-televiziji Federacije Bosne i Hercegovine i Radio-televiziji Republike Srpske na odstupanje od principa poštenog, nepristrasnog i sveobuhvatnog informiranja građana u okviru predizbornog programa, saopćio je danas Upravni odbor te novinarske asocijacije.

Udruženje će, imajući u vidu značaj i ulogu javnih servisa u informiranju građana tokom preizborne kampanje, a i zakonsku obavezu jednakog pristupa svim političkim kandidatima i partijama u predizbornim programima, zatražiti od Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) i Centralne izborne komisije hitno očitovanje o tome da li su FTV i RTRS ispoštovali poglavlja 16 Izbornog zakona BiH i principa uređivanja medijskih sadržaja tokom predizborne kampanje, saopćeno je također.

Udruženje/Udruga BH novinari obrazlaže da su se ove dvije medijske kuće opredjelile za izbor i raspored sudionika debatnih emisija po principu odabira političkih kandidata koji dobiju naveći broj glasova gledatelja putem telefona ili slanjem SMS poruka.

Taj način izbora gostiju i utvrđivanja rasporeda nastupa u političkim debatama nije nepoznat u svijetu i primjenjuje se tokom predizbornih kampanja u mnogim zemljama, ali je za bh. novinarsku asocijaciju sporan način na koji su medijske kuće predstavile javnosti rezultate odabira.

“Način na koji su FTV i RTRS javnosti predstavili rezultate telefonskog izbora gostiju i činjenica da nisu objavili druge relevantne podatke o provedenom glasanju (ukupan broj telefonskih poziva odnosno SMS poruka, imena javnih telekom operatera putem kojih su gledatelji glasali, kolika je mogućnost greške itd.) upućuje na ozbiljne propuste odgovornih osoba u javnim emiterima u smislu poštivanja poglavlja 16 Izbornog zakona BiH.

U stavu 2 člana 16.2 Izbornog zakona BiH se decidno navodi kako ‘rezultati telefonskog anketiranja ili uličnih anketa provredenih među biračima tokom izborne kampanje neće biti prezentirani kao siguran i autentičan stav određene društvene grupe, što je medij, koji provodi anketiranje i objavljuje rezultate, dužan posebno naglasiti’”, stoji u saopćenju novinarskog udruženja.

Predstavljanjem rezultata telefonskog glasanja za sudjelovanje u predizbornim debatama kao “volje građana”, “podrške određenim političkim kandidatima” ili pak kao ”izostanak podrške” drugim kandidatima, što je naročito potencirano u specijalnom izdanju emisije “60 minuta” od 27. septembra, dovedeni su u pitanje principi poštenog i nepristrasnog uređivanja predizbornog programa, navodi Udruženje/Udruga BH novinari.

Plasiranjem nepotpunih informacija ozbiljno su narušeni profesionalni i etički standardi novinarstva, a gledatelji javnih emitera dovedeni u zabludu, saopćio je Upravni odbor te asocijacije.

(SodaLIVE.ba/FENA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x