Finansiranje stranaka pod prismotrom Nadrealista

0 469

Transparency International BiH, u suradnji s Top listom nadrealista, započinje javnu kampanju pod nazivom “Financiranje političkih stranaka u BiH”, koja je sinoć predstavljena u Sarajevu.

Predsjedavajući Odbora direktora TIBiH Emir Đikić izjavio je Feni da će kampanja uključivati video spotove i plakate čiji je cilj potaknuti svijest kod javnosti o potrebi za transparentnim financiranjem političkih stranaka.

Kampanja će se voditi pod motom “Novac ima ime i prezime – tražite da financiranje stranaka bude transparentnije”.

Đikić je naveo da je vrijeme prikazivanja spotova i plakata tempirano u jeku predizborne kampanje, jer se tada i troši najviše sredstava u radu političkih stranaka.

Transparency International BiH kaže kako su primijećeni mnogi problemi kako u samom zakonskom okviru, tako i u primjeni, te nadzoru nad financiranjem partija, koji ne samo da omogućavaju političkim strankama potpunu netransparentnost, već i nepoštivanje zakona, a sve to bez ozbiljnih posljedica.

Ogromnu većinu prihoda stranaka, sudeći prema njihovim izvještajima, čine sredstva dodijeljena iz proračuna različitih razina. Međutim, revizorski izvještaji stranaka, kao i nalazi istraživanja, ukazuju na to da je privatno financiranje mnogo slabije regulirano od proračunskog, te da je samim tim i veća nepoznanica, prenosi portal bitno.ba

– Jedan od razloga za to je i što sam Zakon o financiranju stranaka obvezuje prijavljivanje samo donacija većih od 100 KM, što omogućava strankama „cijepanje“ donacija na manje dijelove, čime veliki dio njih ostaje nepoznat, te je samim tim nemoguće odrediti njihov ukupan iznos, a što je još važnije ni njihove izvore, priopćio je Transparency International BiH.

(SodaLIVE.ba/Sarajevo-x)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x