Državni službenici “moraju” zalediti svoj status ukoliko su na listama

0 1.629

Državni službenici i ove izborne godine zauzeli su mjesta na listama za predstojeće izbore, ali ipak poštujući zakonsku proceduru morali su svoje radno mjesto zalediti na određeno vrijeme, kako bi mogli predstavljati neku političku stranku.

Po zakonu o državnim službenicima FBiH, državni službenici dužni su Centralnoj izbornoj komisiji dostaviti potvrdu da su zaledili svoju funkciju u nekoj od državnih firmi kako bi se mogli kandidovati.

Svaki kandidat tj, državni službenik potpisuje izjavu u kojoj navodi da nema smetnji za kandidovanje, ali ipak mi to moramo u registru provjeriti navela je Maksida Pirić glasnogovornica Centralne izborne komisije BiH.

Sutra će i službeno početi predizborna kampanja za izbore na kojima će glas građana tražiti 39 stranaka, 11 koalicija i 13 nezavisnih kandidata. Za izbore je ovjereno 8 149 kandidata od kojih su 63,13 odsto muškarci, odnosno 5 145, a 36,86 odsto žena, odnosno 3 004 kandidata. Među navedenim brojkama kao državni službenik iz općine Tuzla samo jedna osoba je zaledila svoj status, a kandidata na izbornim listama iz ove ustanove ima više.

Dakle zakon koji regulira njihov status kaže da su državni službenici na odsustvu iz državne službe ako nisu rukovodeći saznajemo u Službi za ljudske resurse u općini Tuzla.

Međutim po zakonu državni službenici koji su zaledili svoj status ili kako je navedeno nalaze se u odsustvu, nakon neuspjeha na izborima mogu podnijeti zahtjev za povratak na funkciju koju su obašali.

Iz Agencije za državnu službu nismo uispjeli saznati koliko je državnih službenika na izbornim listama sa područja našeg kantona, kojima su statusi zaleđeni, ali ni podatak koliko je državnih službenika koji iako su bili dužni, nisu zaledili svoje radno mjesto.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x