Treći pokušaj prodaje Rudnika krečnjaka “Vijenac”

0 553

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Odluku o prodaji cjelokupnog državnog kapitala Rudnika krečnjaka “Vijenac” DOO Lukavac, koji čini 100% ukupnog kapitala preduzeća. Odlučeno je da Kantonalna agencija za privatizaciju Tuzlanskog kantona ovaj kapital proda metodom javnog prikupljanja ponuda-odnosno metodom tendera u velikoj privatizaciji.

Bit će ovo treći pokušaj prodaje ovog Rudnika. Prilikom definisanja tenderske dokumentacije i izrade ugovora o prodaji državnog kapitala u ovom privrednom društvu Agencija će voditi računa da minimalna prodajna cijena državnog kapitala ne može biti manja od 8 miliona KM.

Knjigovodstveno stanje kapitala zaključno sa 31.12.2009. godine iznosilo je 14,7 milina KM od čega su obaveze po osnovu poreza, doprinosa i drugih davanja 5,9 miliona KM, a obaveza po pravosnažnom rješenju za koncesije 850 877 KM. Uvažavajući ove pokazatelje utvrđena je minimalna cijena od 8 miliona KM.

Agencija za privatizaciju je obavezana da tenderom obezbijedi da poslovni plan na jasan način predloži rokove izmirenja dugoročnih i kratkoročnih obaveza preduzeća prema zaposlenicima, fondovima te obaveze po osnovu komercijalnih kreditnih zaduženja.

Uslovima tendera Agencija će definisati i obaveze rekonstrukcije i modernizacije postojećih kapaciteta koji garantuju uredno snabdijevanje strateških kupaca, kao i potrošača kamena namijenjenog za građevinarstvo u količini do 20% godišnjeg plana, a sve u skladu sa tržišnim vrijednostima.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x