Donatorski maraton „Run for their lives“ dolazi u Tuzlu

0 1.275

Donatorski maraton koji dužinom od preko 1800 kilometara iz njemačkog grada Havixbecka vodi u Srebrenicu, 9. septembra iz Srebrenika dolazi u Tuzlu, odakle će 10. septembra nastaviti prema Kalesiji i Capardama, 11. septembra dolazi u Zvornik i Drinjaču da bi svoj put okončao 12. septembra u Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici.

Inicijator ovog maratona je 55-godišnji frizer Charly Weiper koji ovom akcijom želi skrenuti pažnju na osobe koje još uvijek osjećaju i pate od posljedica masakra u Srebrenici počinjenog u julu 1995. godine, te pomoći da to ne ode u zaborav. Uz navedeno, Weiper želi i da projektu “Nazad u život”, udruženja za pomoć u Istočnoj Evropi, pomogne i sakupi donaciju od 80.000 eura za izradnju centra za terapije u Bratuncu.

„Nas start 18. jula u Havixbecku bio je pravi i veliki događaj. Na našem zajedničkom doručku okupil ose 1500 osoba i 300 učesnika maratona koji su sa nama učestvovali na prvoj etapi puta“, rekao je Charly Weiper, s kojim je do sada učestvovalo preko 1000 osoba u maratonu. On se nada da će, pogotovo u Bosni i Hercegovini, učesnici maratona biti srdačno dočekani i da će biti i novih učesnika koji bi željeli učestvovati u maratonu. „Svako može učestvovati u maratonu jer nije važno koliko je kilometara ili koliko brzo idemo. Važno je skrenuti pažnju i pokazati solidarnost“, rekao je Charly Weiper. Start donatorskog maratona je svaki dan, ujutro u 9 sati i poslijepodne u 15 sati i u svakom od ta dva termina se pređe oko 15 kilometara. Posljednja dionica ovog pedesetsedmodnevnog maratona je na relaciji od Bratunca do Potočara na kojoj će, prema nadanjima inicijatora projekta, biti dosta posjetioca koji će zajedno dati podršku pokretu koji se bori za mir i protiv zaborava masakra u Srebrenici.

Inače, maraton je do sada prošao kroz veliki broj evropskih gradova, a poslije Tuzle očekuju se prolazak kroz Kalesiju i Caparde, Zvornik i Drinjaču, te završetak u Bratuncu i Potočarima.

Stoga, molimo sve ljude dobre volje, zavisno o mjestu stanovanja, da uzmu učešća u ovoj trci za život ljudi koji su u proteklom ratu ostali bez svojih najmilijih, ili barem izlaskom na ulicu podrže ove divne ljude i na taj način pružimo mali dio sebe u sjećanju na veliku tragediju na ovim prostorima, koja se nikada ne smije zaboraviti.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x